Скільки лучани платитимуть за газ з 1 травня

30 Квітня 2016, 10:05
2079 Джерело: val.ua

За тисячу кубометрів побутові споживачі змушені будуть віддати 6 тисяч 879 гривень.

Згідно рішення Кабінету міністрів, із 1 травня 2016 року усі споживачі блакитного палива розраховуватимуться за газ за єдиною ціною у розмірі 6 879 грн за тис. куб. м. – повідомляють у прес-службі «Волиньгазу».

В той же час, пільгову ціну у розмірі 3 600 грн за тис куб. м. на 1200 кубів у опалювальному сезоні скасовано.

Відтепер, незалежно від пори року українці платитимуть за газ однакову ціну – 6 879 гривень за тис. куб. м. За словами представників уряду, саме таке встановлення нової ціни на газ на рівні імпортної (4.9 за 1 куб без урахування транспортування та податків) повинне наблизити український газовий ринок до європейських стандартів. Між тим, таке збільшення ціни, на жаль, ще не передбачає реальних змін у бік покращення якості обслуговування споживачів та підвищення рівня безпеки газопостачання. Адже, збільшивши ціну на ресурс, уряд фактично провів розподіл коштів виключно на користь компанії-монополіста НАК «Нафтогаз України», між тим, підприємства, які безпосередньо обслуговують споживачів, залишились із незначним фінансуванням.

Зокрема, зі збільшенням ціни на енергоносій 71,9 % коштів споживачів отримуватиме НАК «Нафтогаз України», компанія-постачальник ТОВ «Волиньгаз Збут, яка займається обслуговуванням споживачів отримуватиме свою частку від цієї ціни у розмірі 0,7%. У свою чергу ПАТ «Волиньгаз», яке займається розподілом природного газу до кінцевого споживача та забезпечує безперебійність та безаварійність газопостачання отримує 10,6% від сплачених споживачами коштів.

Наразі, аби модернізувати газове господарство Волинської області необхідно щорічно інвестувати у галузь близько 65 мільйонів гривень упродовж  хоча б п’яти років. Однак, існуючі фінансові умови дозволяють включити газорозподільному підприємству в роботи лише необхідний мінімум, який дозволить підтримувати газорозподільну систему в робочому стані, попри те, що споживачі сплачуватимуть за газ за ринковою ціною.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024