Театральний майдан: поставили велетенські писанки

29 Квітня 2016, 14:56
3327

У рамках проекту інтерактивного соціально-мистецького проекту «Страсний тиждень», близько тисячі людей різного віку, релігійних та політичних поглядів долучилися до виготовлення символічних писанок, створених з візуалізації уявлень про Великдень.

Представлення проекту, автором якого є член Національної спілки художників України Тетяна Мялковська, відбулося у п’ятницю, 29 квітня, на Театральному майдані Луцька.

Начальник управління культури міськради Тетяна Гнатів зазначила, що на втілення проекту в Програмі фінансування культурно-мистецьких та культурологічних заходів передбачили 25 тисяч гривень з міського бюджету.

Начальник управління культури міськради Тетяна Гнатів
Начальник управління культури міськради Тетяна Гнатів

Автор «Страсного тижня» Тетяна Мялковська розповіла, що акція проходила протягом місяця і об’єднала навколо себе майже тисячу людей.

700 малюнків, з яких виготовили писанки – це своєрідне анкетування, яке проводили серед дітей. Адже тут відтворена візуалізація думок і бачення великого свята Воскресіння Господнього.

«Побачила статистику, де більшість європейців на питання «з чим у вас асоціюється Великдень» відповідали «з шоколадним зайцем». Я почала задумуватися над тим, як змішання культур і традицій впливає на забуття про духовну основу наших великих свят», – розповіла про зародження ідеї проекту Тетяна Мялковська.

Автор проекту Страсний тиждень Тетяна Мялковська
Автор проекту Страсний тиждень Тетяна Мялковська

Тож перед роботою з учасниками проводили бесіди, де обговорювали, що таке Великдень та які асоціації зі святом виникають у дітей. Працювала над підготовкою до роботи Тетяна Мялковська та робоча група, до якої входили волонтери Марія Оліферук, Мар’яна Ковальчук, Володимир Попик та Єва Кононова. В день проводили по чотири заняття, які тривали до двох годин.

На велетенських писанках можна побачити малюнки дітей, віком від трьох років. До роботи долучилися й дорослі та навіть професійні художники.

Учасники зображали ангелів, писанки, паски, а також звернення до Бога та прохання помолитися за тих, кого з нами уже немає. Конструкції, стверджує Тетяна Мялковська, можуть витримати будь-які погодні умови.

«Звісно, ми не запевняємо, що вони стоятимуть сто років, але усі матеріали попередньо тестували. Куратори обдавали фарбу феном, мили щітками під холодною та гарячою водою. Тож зупинилися на пластикових картках та акрилових фарбах, які прекрасно пройшли тестування. Конструкцію обробили антикорозійним грунтом і покрили фарбою для металевих конструкцій», – розповіла організаторка.

Пізніше велетенські писанки хочуть перемістити у постійне місце перебування. Де саме стоятимуть конструкції, поки остаточно не вирішили. Але є ідея помістити їх на ділянку біля четвертої школи, де колись був цвинтар.


1


1

1




1






Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024