Студенти-музейники місили паски у столітньому посуді

29 Квітня 2016, 11:25
2601

Перед Великоднем студенти влаштували театралізовану екскурсію, в ході якої висвітлили стародавні волинські традиції, що стосувалися приготування паски та великоднього кошика.

Екскурсію із красномовною назвою «Великодні смаколики – свято живота чи священний оберіг?» підготували студенти-музейники Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Марина Канецька, Катерина Ткач та Роман Мосюк. Курувала роботою викладач кафедри документознавства та музейної справи Тетяна Трофімук-Кирилова.

Під час театралізованої екскурсії організатори робили акцент на деталях приготування страв до Великодня. Хазяйнували на імітованій кухні господар з господинею. Процес приготування зображали в традиційному старовинному посуді.

Організатори дійства розповідають, що колись тісто для паски замішували у хлібній діжці. З цим посудом старалися обходитися особливо бережно і нікому не позичали. Крім того, для приготування використовували хлібну лопату.

У ході екскурсії використовували автентичні етнографічні експонати ХІХ-ХХ століття, які нині кожен охочий може побачити в музеї етнографії Волині та Полісся при Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

«Великодній кошик мав символічне значення. До його складу обов’язково повинна була входити паска, яйця, хрін, сіль, шинка. Також існує легенда про свиняче сало. У ній йдеться про те, що свиня колись врятувала Ісуса Христа, заховавши його в сіні. Тож Христос благословив цю їжу на вживання у християнські свята. Саме на Волині був звичай освячувати не лише вироби з м’яса, а й цілу тушу свині», – розповідає одна із організаторок екскурсії Марина Канецька.

По завершенню дійства усі охочі могли долучитися до майстер-класу по розпису писанок за допомогою розплавленого воску.





















 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром