У Луцьку тестували бійців на гепатит, але хворих не виявили

28 Липня 2015, 17:47
3861

В Луцьку перевірили на наявність гепатиту С понад сотню учасників АТО.

Акція тривала 24-27 липня в рамках всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

Анонімне тестування проходило там, де лікуються бійці: в Обласній клінічній лікарні, Луцькому військовому госпіталі, Волинському госпіталі для ветеранів війни та Волинській психіатричній лікарні. 

"Міжнародний благодійний фонд "Міжнародний Альянс З ВІЛ/СНІД в Україні" вирішив провести акцію та протестувати всіх військових у шпиталях та інших закладах здоров`я на наявність гепатитус С. Великою радістю для нас є те, що жодного позитивного випадку на гепатит С не було. Я думаю, що акції можна було б продовжити і протестувати 200 бійців. В нас експрес-тестів витачає", - розповіла Мар`яна Сорочук, організаторка, голова ГО "Правозахисна фундація «МАВІКОМ» .

Про ситуацію з гепатитом у Луцьку розповіла  інфекціоніст області Галина Морочковська: « Ми щорічно вшановуємо так званий День гепатитів. Це день, який показує нашу статистику по боротьбі із таких захворюванням. При  інфекційній лікарні існує обласний центр, в якому   ми щорічно діагностуємо нові випадки гепатиту. Призначаємо лікування тим, хто на диспансерному обліку. І вкінці підсумовуємо результати лікування. В нас на  2700 хворих. Ця цифра об’єднує і тих хворих, що вже на обліку і нових хворих. Конкретні цифри, на жаль, сказати важко. Зазвичай ми ставимо питання про продовження обстеження населення при підозрі. Стосовно лікування – є державна соціальна програма. В минулому році ми пролікували по цій програмі 18 осіб з гепатитом С і 119  -з гепатитом В. Ефективність терапії досить висока. В нас у 15 випадках  наступило повне видужування. І тому метод є досить ефективним і його слід далі практикувати».

У планах - запровадити  регіональну програму за кошти місцевого бюджету. Лікарка розповіла про подвійну і потрійну терапію для хворих на гепатит. Ці терапії дають можливість вилікуватися повністю. Але сума на це потрібна теж відповідна. На сьогодні існують препарати нового покоління і одним із них є софосбувір. Поки що цього препарату в Луцьку нема. Така терапія на 48 тижнів дає понад 90 % виліковування.

"Курс подвійної терапії триває до 12 тижнів. Тільки зараз йде мова про включення Волині до цієї потрійної програми.  Приблизна ціна ієї терапії – 110-150 тисяч гривень. В той час у Німеччині – 20 тисяч євро", - зазначила Морочковська.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром