Сім цікавих фактів про легендарного луцького екскурсовода Олега Виноградова

02 Липня 2018, 17:26
Олег Виноградов 7574
Олег Виноградов

Цей дивовижний чоловік в буквальному сенсі провів під землею добрячу частину свого життя.

30 червня його не стало. Давайте згадаємо, ким був і що робив таємничий хранитель підземного Луцька.

В старовинні підземелля потрапив іще дитиною

Олег Виноградов виріс у Луцьку, тож  змалку був у Старому місті, ще хлопчиком розглядав його руїни. У таємничих підвалах бував ще тоді, коли там була не історична пам'ятка, а овочеві склади.

Олег Виноградов. Джерело: «Хроніки Любарта»
Олег Виноградов. Джерело: «Хроніки Любарта»

 

Істориком чи екскурсоводом ніколи бути не хотів

Саме тому вивчився на спеціальність більш практичну – слюсар. Вчився, до речі, в бурсі, що на Ринковій площі. Тож Старе місто практично не відпускало майбутнього дослідника зі своїх «обіймів». Працював за фахом, лише у 1987 році згуртував коло себе небайдужих та зацікавлених у збереженні пам'яток старого Луцька. Така собі ініціативна група стала називатися «Ентузіаст». 

Підземний Луцьк
Підземний Луцьк

 

Любов до історії прищепила вчителька

«Вчителька у мене була. Класний керівник. Ховайло Надія Олексіївна. Вона історію викладала і завжди старалася розказати більше, крім того, що треба було вчити. Розказувала так, що навіть нам, малим хлопцям, було цікаво. Якби не вона, я б не став звертати уваги на це все. А так щось, видно, посіяла…» – розповідав Олег Виноградов.

Рукам дослідника належить чимало відкриттів

Саме Олег Виноградов та ще жменька зацікавлених розбирали, розчищали, досліджували Луцькі підземелля. Саме таким ентузіастам належить відкриття Князівського поховання в замку та багато чого іншого. Тільки от їхні здобутки чомусь присвоюють собі більш «паркетні» історики.

Проводив екскурсії з екстрімом

«У мене колись була вихованка, яка переодягалася у привида. І коли відвідувачі заходили в кімнату з гробницею, я вимикав світло. І це дівча у білому простирадлі з ліхтариком поставало перед людьми. Дехто панікував», – розповідав Олег Виноградов.

Саме Олег Виноградов та ще жменька зацікавлених розбирали, розчищали, досліджували Луцькі підземелля
Саме Олег Виноградов та ще жменька зацікавлених розбирали, розчищали, досліджували Луцькі підземелля

 

У підземеллі бачив привида

«Якось трапилося дещо моторошне. То було щонайменше десяток років тому. Я прийшов раніше від усіх. Разом зі мною прийшла вихованка-семикласниця, яка зголосилася допомогти мені замінити лампочки. Тоді нижній поверх був затоплений, світло можна було вмикати тільки на верхньому. І от я несу драбину й інструмент, а дівчинка – лампочки і свічку. Ми йдемо коридором, і тут я чітко бачу білу пляму на стіні. Кажу їй, вона не бачить.

Проходимо далі, я впираю драбину об стінку і знову помічаю білу пляму, але вже ближче до нас. Уже й мала побачила привид, почала панікувати. Запалюю свічку, з першого разу не вдається, бо якось не по собі одразу стало. І вже коли свічка почала горіти, біла пляма зникла. Але одразу стало чутно, ніби хтось по воді пішов – разів 10-15 почулося «льоп-льоп-льоп». Хоча хвиль не було. Після цього випадку мої вихованці якийсь час боялися ходити підземеллям у темряві», – розповідав про свою пригоду Виноградов. 

Що любив і  не любив Олег Виноградов

Не любив, коли на екскурсії запізнювалися. Не дозволяв фотографувати підземелля, бо там поховання і фрески. А ще казав, що нашу владу в підземелля впускати не можна.

Любив історію і свою роботу. Щиро, усім серцем, до останнього. Незважаючи на погоду, на роботі був п'ять днів на тиждень, а екскурсії проводив так, що без вражень не залишався ніхто. Підземеллю віддав 40 років життя, мріяв, щоб  облаштували музей. Мабуть, десь там і загубив здоров'я. І хтозна, чи бачили б ми підземелля такими, якими вони є зараз, якби не Олег Виноградов.

Нагадаємо, 30 червня луцького краєзнавця та екскурсовода Олега Виноградова не стало

 

За матеріалами видання Волинь 24, інтерв’ю Ірини Качан (газета «Хроніки Любарта»)

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

 

 

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром