Як печуть паски для лучан

27 Квітня 2016, 11:41
5260

Луцький хлібзавод «Теремно Хліб» є лідером на ринку хлібобулочної продукції у нашому місті та основним постачальником хліба у Волинській області. За добу завод виробляє близько 55 тонн хлібобулочних виробів.

Основним атрибутом свята Воскресіння Господнього є паска, яку кожна господиня готує за своїм індивідуальним рецептом. З давніх-давен вважали: якщо пасхальний хліб вдався, то в родині буде все гаразд, адже у цей святковий хліб потрібно вкласти тепло людської душі.

Де саме народжується найкраща духмяна паска на Волині, дізнався «Таблоїд Волині», завітавши на підприємство «Теремно Хліб» під час її випікання.

Про основні технології та особливості великодньої паски розповіла директор департаменту виробництва Інна Іпатюк.

«У нас є свій індивідуальний рецепт приготування паски, який не розголошуємо, саме тому наша великодня здоба найсмачніша. Також існує певний великодній ритуал, тільки після  нього приступаємо до роботи на виробництві. Завжди перед замісом святої здоби, працівники сповідуються та запрошуємо священика, який освячує обладнання, печі та благословляє нас до цього святого діла. Кожна господиня готується пекти паски вдома, а в нас дівчата, хоч і на робочому місті, проте теж з душею підходять до приготування. Вся великодня здоба випікається за традиційною українською рецептурою і тільки з найкращої сировини, завдяки цьому, наша відбірна Паска довго зберігає чудовий смак та має тривалий термін придатності», - зауважила пані Інна.

1
Інна Іпатюк – директор департаменту виробництва
Інна Іпатюк – директор департаменту виробництва

У роботі булочного цеху процес приготування паски розпочинається із підготовки сировини: родзинки, яйця, маргарин, борошно, цукор. Промивають та перебирають родзинки, набивають яйця, просіюють цукор та використовують борошно найвищого ґатунку. Загалом приготування паски є наполовину автоматизованим процесом та відбувається за технологічними стандартами.

Борошно замішується спеціальними машинами та настоюється у пересувних чашах. Спочатку зброджуються дріжді з борошном, через 3-4  години, коли опара вибродила, до неї додають різні компоненти за рецептурною сумішшю. Після того замішують тісто, яке має «відпочити» протягом  30 хвилин.

1
Так настоюється тісто
Так настоюється тісто

Згодом тісто формується, стає пухким та повітряним. За допомогою діжепідйомника тісто перекидається у воронку дільника, який ділить тісто на невеличкі шматки з однаковою вагою. Звідки транспортується на округлювач, який і надає форму майбутній пасці.

Великодню здобу вручну перекладають в одноразові формочки для випічки паски. Усі готові форми складають на вагонерку та транспортують у шафу вистойки з відповідним температурним режимом від 30 до 35 градусів. В процесі вистойки, яка займає близько години, тісто набуває ароматичних та смакових властивостей та востаннє підростає, для того щоб відправитися у ротаційну піч.

В середньому паска печеться 30 хвилин, залежно від ваги тістового виробу. Увесь процес приготування великодньої здоби займає 6-7 годин. В день печеться 2-3 тонни пасок, приблизно 10 тисяч різної ваги та виду.

1

Квіточки та основні прикраси – власного виробництва «Теремно Хліб», це ретельне, вишукане оздоблення ручної роботи. На замовлення – тільки пасхальна посипка «Нонпарель».

Цьогоріч смачна авторська новинка – «Щедра Паска», яка прикрашена з усією витонченістю та щедрістю, замішана на маслі із додаванням різної смакоти: родзинок, яскравих апельсинових цукатів, тому вона більш здобна та солодша. Така щедра паска, упакована у стильну яскраву коробку, передає весняний настрій свята.

1

Також печуть звичайні паски – вагою 180 г та 500 г, здобу великодню з прикрасами 500 г та дієтичну паску без цукру 600 г.

Відразу після випічки уся великодня здоба відправляється на торгівельні стелажі та домівки волинян.

Тож у цей передсвятковий час знаходьте час для найрідніших, а про паску подбає «Теремно»!

1

1

1

1

1

1

1
Великодню здобу вручну перекладають у одноразові формочки для випічки
Великодню здобу вручну перекладають у одноразові формочки для випічки

1
Тісто транспортується на округлювач, який надає форму майбутній пасці
Тісто транспортується на округлювач, який надає форму майбутній пасці

1

1

1
За допомогою діжепідйомника тісто перекидається у воронку дільника, який ділить тісто на невеличкі шматки з однаковою вагою
За допомогою діжепідйомника тісто перекидається у воронку дільника, який ділить тісто на невеличкі шматки з однаковою вагою

1

1
Шафа вистойки з відповідним температурним режимом від 30 до 35 градусів
Шафа вистойки з відповідним температурним режимом від 30 до 35 градусів

1

1

1

1

1

1

1

1

1
Усі готові форми складають на вагонерку та транспортують у шафу вистойки
Усі готові форми складають на вагонерку та транспортують у шафу вистойки

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром