Яких різдвяних традицій та обрядів дотримуються лучани

Святий Вечір та Різдво Христове є одними з найважливіших свят для православних і католицьких християн. В ці дні люди мають деякі обовʼязкові традиції та обряди, яких дотримуються поколіннями.
Традиційно у Святий Вечір люди збираються сімʼями та вечеряють за одним столом особливими пісними стравами, причому на столі обовʼязково має бути кутя. У перший день Різдва Христового люди колядують або ж слухають колядки у своїх домівках. Своїми традиціями і обрядами під час свят із Район.Луцьк напередодні Святвечора поділилися лучани.
«Так як сьогодні Святвечір, то зараз жінка готує різні страви. Обовʼязково в нас буде кутя. Кожного року після вечері ми йдемо в церкву. Стараємося зібратися всією сімʼєю, але зараз багато хто розкиданий по світу, а дочка тут захворіла. Зараз йду заберу внучку та й будемо святкувати. Колядувати ходжу від церкви, колядуємо ми різні колядки – зараз їх зʼявилося багато», – Сергій Бутмерець.
«Перед Різдвом ми робимо з тіста великий коровай, запікаємо мʼясо. Авжеж, кутя в нас точно має бути. До неї додаємо ізюм і мед. Дочка в мене на свято на роботі, а я виходжу прогулятися. Колядувати хотілося б, але вже немає сил», – Зоя Пухтиль.
«На Святвечір готуємо найперше кутю. До неї додаємо курагу, ізюм, горіхи, мед. Завжди стараємося на столі мати 12 страв. Обовʼязково йдемо в церкву. В нашій родині діти завжди приїжджають до батьків на вечерю. Колядувати ми ходили вже давно, а от до нас приходять колядувати віряни з церкви та сусідські діти. Я думаю, що якщо в родині у батьків є традиції, то дітей обовʼязково треба відправляти колядувати до всіх сусідів – у нас було так», – Алла Хустевко.
«Найголовніша страва для нас у Святвечір – це кутя. Готуємо її всією сімʼєю. В кутю додаємо мак, мед, ізюм. Сідаємо за вечерю тільки тоді, як зійде перша зірочка. Колядувати раніше ходив і знав близько 20 колядок, але вже не ходжу», – Василь Стасюк.
«Кутю ми готуємо в першу чергу. Намагаємося, щоб на столі стояло 12 пісних страв. Вечеряємо суто сімʼєю, в гості ніколи не ходимо. Як сідаємо за стіл, то найперше всі куштуємо кутю – так моя мама казала, що спершу треба зʼїсти ложечку куті. Я вже колядувати не ходжу, а до нас приходять і колядують різні колядки, найбільше сучасні», – Тетяна Гарбач.
«На столі в нас у Святвечір в першу чергу має бути кутя, грибні та рибні страви. Намагаємося, щоб на столі було 12 страв. Ну і як тільки сонечко починає сідати, а ялинка святкова вже вбрана – бо ж яке свято без різдвяної ялинки, – заносимо в хату сіно, оскільки Ісус народився на сіні. Робимо так, як в нашій родині заведено з діда-прадіда: кладемо сіно на стіл, під обрус, далі святковим обрусом накриваємо стіл. Ставимо на стіл кутю та все що приготували і молимося, а тоді сідаємо за стіл вечеряти. Після цього колядуємо доти, доки в нас вистачає сил і терпіння. Колядки колядуємо різні: і «Добрий вечір тобі», і ті, що колядували наші бабусі і дідусі, до них додаємо сучасні, де просимо Ісуса миру, радості і достатку нашій Україні. Це гарне, велике свято», – Галина Мельничук.
Діана ГАЙДУК
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром