Поліція на районі: що «світить» «важким підліткам» та чому не варто красти метал

25 Квітня 2016, 15:30
2733

Патрульні поліцейські відвідали Луцьку вечірню школу, де поділилися з учнями своїм досвідом та розповіли про найпоширеніші порушення, кари за які не уникнути навіть неповнолітнім.

Зустріч відбулася у понеділок, 25 квітня, у приміщенні Луцької вечірньої (змінної) школи. За словами соціального педагога, серед присутніх учнів були й ті, що уже вчиняли у своєму житті протиправні дії.

Поспілкуватися із групою підлітків зголосилися новий начальник Управління патрульної поліції міста Луцька Олександр Вовченко та інспектори патрульної поліції Олександр Мартинюк, Андрій Ліщук та Олександр Лісінський.

Соціальний педагог Луцької вечірньої школи Оксана Свенцицька зауважила, що цей заклад – не звичайна школа, адже тут навчаються учні, які паралельно працюють або здобувають освіту в інших навчальних закладах. Проте є й невеликий відсоток учнів, які характеризуються девіантною поведінкою.

«Це переважно старшокласники, які вже скоїли свого часу певні злочини. Ми в свою чергу стараємося якось виправляти їхні погляди, запрошуємо різних компетентних людей, у тому числі й поліцію. Надіємося, що після зустрічі з поліцейськими учні зрозуміють, хто такі патрульні і що може чекати на порушників, якщо вони переступатимуть межу закону», – повідомила Оксана Свенцицька.

Інспектор патрульної поліції Андрій Ліщук зауважив, що й сам ще зовсім недавно переживав той період у житті, коли хочеться спробувати усе заборонене. Проте, будь-який невірний крок може привести до непоправних наслідків.

«Розумію, що дуже цікаво все спробувати, але з часом розумієш, що це все не доведе до добра. Спочатку діти думають, що це круто, і хочуть здатися дорослими, а потім вже не можуть відмовитися від такого способу життя. Проте кожне порушення тягне за собою відповідальність», – наголосив Андрій Ліщук.

Його колега Олександр Лісінський також зауважив, що скоївши, на перший погляд навіть найменший злочин, порушник обов’язково буде змушений розплачуватися за свої вчинки.

«Навіть крадіжка металу може призвести до вагомих наслідків. Ви не знаєте, скільки він коштує? Накрали металу на більш як на 122 гривні – несете кримінальну відповідальність, а далі – в’язниця. Будь-який ваш необачний рух, будь то крадіжка «на спор» в магазині чи інші, спершу задумані жартома дії, приведуть вас до кримінальної відповідальності», – розповів Олександр Лісінський.

До чого можуть призвести неконтрольовані дії замолоду і чому діти змушені потім розплачуватися за гріхи батьків, розповів начальник патрульної поліції Олександр Вовченко. Він зазначив, що про майбутнє необхідно піклуватися ще з молодих літ, адже потім навіть минула участь у криміналі «вилазить боком» для правопорушника.

«Це пляма на все життя. У мене дуже багато знайомих, які йшли разом зі мною вступати до лав патрульної поліції, але не могли цього зробити. Справа у тому, що їхні батьки ще за молодості мали справу з криміналом. Тобто своїми діями батьки фактично перекреслили майбутнє своєї дитини», – поділився Вовченко.

Під час розмови підлітки мали не надто велике бажання ставити запитання поліцейським. Та все ж, діти цікавилися, хто має право проводити обшук особи, що «світить» порушникам, які переходять дорогу у невстановленому місці та чи мають право громадяни «кататися» в поліцейських автомобілях без кайданок.

На завершення інспектор патрульної поліції Олександр Мартинюк порадив присутнім уже зараз задуматися про свій вибір у житті, адже кожен коваль свого щастя. Крім того, полісмен наголосив на тому, що патрульні пильно стежать за порядком, тому уникнути покарання не вдасться жодному правопорушнику:

«Саме те, що ви відповідаєте за свої вчинки, робить вас дорослими. Поліцейські навіть у свої вихідні все одно стежать за порядком і так само можуть викликати патрульних. Так що знайте точно, що ми все бачимо і фіксуємо».

До слова, подібні зустрічі патрульних з учнями різних навчальних закладів влаштовують уже протягом чотирьох місяців. За цей час полісмени відвідали більше 15 шкіл та провели понад 60 зустрічей, залучивши до бесіди близько двох тисяч дітей.

Довідка

Девіантна поведінка (відхильна поведінка) – поведінка індивіда або групи, яка не відповідає загальноприйнятим нормам, внаслідок чого відбувається порушення цих норм.



 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром