У Луцьку обговорили, якою має бути стратегія розвитку міста

25 Червня 2018, 19:56
Андрій Покровський 2109
Андрій Покровський

Для сприяння приходу інвесторів у Луцьку повинна бути відповідальна особа за розробку стратегії розвитку міста, що сприятиме приходу інвесторів.

Про це повідомляє Конкурент.

Це питання 25 червня розглянула постійна комісія з питань фінансів та бюджету.

Розробкою стратегії міста займалася громадська організація «Асоціація регіонального розвитку», яку очолює Петро Гоцалюк. Всі роботи відповідно до плану мали би бути виконанні до 1 січня 2018 року. У зв'язку з тим, що не було бюджетних призначень, то у квітні вирішили припинити співпрацю з громадською організацію, а розпочати роботи власними силами.

Як пояснив керівник департаменту економічної політики Олександр Озінович, розробити стратегію може департамент економічної політики чи третя структура. Але у департаменті на думку його очільника таких спеціалістів, які б могли розробити повністю документ – немає. Двоє працівники пройшли навчання лише по теоретичній частині написання стратегії.

Депутат Луцькради Андрій Покровський зауважив, що стратегія розвитку Луцька напряму залежить від розвитку держави в цілому. Її повинні готувати досвідчені люди, які живуть саме в місті. Більше того, має бути відповідальна особа – в ідеалі міський голова, який відповідатиме за її виконання та регулярно звітується. Адже нині загалом не зрозуміло, хто є представником влади у місті. Так само себе почувають і інші інвестори, вважає депутат.

Депутат Андрій Покровський
Депутат Андрій Покровський

«Ситуація у державі та місті з інвестиційним кліматом дуже погана. Ми не боремося за прихід зовнішнього інвестора, бо об'єктивно, знаю як інвестор, ніхто сюди не зайде. Ми маємо боротися за внутрішнього інвестора, бо ситуація із бізнесом така, що більшість бізнесменів хочуть продати чинні активи і вийти з міста. Вони не можуть вийти лише тому, що не можуть продати. Тому у першу чергу треба створити умови для внутрішнього бізнесу, щоб він хотів тут працювати і не виводив звідси кошти, скорочував робочі місця», – зазначив Андрій Покровський.

Він також погодився, що важливо розширювати територію міста. І зрештою важливо, аби влада сприяла бізнесменам, які заходять у місто, забезпечити інфраструктурні питання, дала перспективу для громадян, щоб вони не виїжджали. Тобто, дати гарантії для захисту інвестицій.

Постійна комісія з питань фінансів та бюджету
Постійна комісія з питань фінансів та бюджету

«Тобто, аби коли заходить інвестор, щоб не сталася така ситуація, як із парковкою «Промінь». Є інвестор, вкладені кошти. Все перегралося, договір поміняли і все. Це приватна справа, вона має стосунок до мене, але що повинні люди ззовні думати? Тому потрібно людей, які надумають зайти у місто з грошима, забезпечити гарантіями від того, що влада зміниться, чи ще щось – їх не викинуть на смітник. Це все стосується стратегії. Мені болять ці речі, я тут народився, виріс і я вважаю себе внутрішнім інвестором», - зазначив Андрій Покровський.

Депутати Павло Данильчук та Сергій Була вважають, що проводити нові соціологічні дослідження не варто. Оскільки такі роботи вже були презентовані. Павло Данильчук зазначив, що варто затвердити на сесії напрямки стратегії розвитку Луцька і на основі цього документу замовляти стратегію.

Його колега Тарас Шляхтич зазначив, що стратегія має ґрунтуватися на економічних показниках. І нею займатися має експертне середовище, яке основуватиметься на економічних показниках та аналізі. Він не впевнений, що депутатський корпус має визначити конкретні напрямки стратегії.

Депутати Тарас Шляхтич та Павло Данильчук
Депутати Тарас Шляхтич та Павло Данильчук

Зрештою депутати дійшли до висновку, що на наступне засідання комісії департамент на основі чинних напрацювань, повинен підготувати проект стратегічних цілей Луцька. 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром