33 квартал: лучани бунтують проти будівництва на березі Сапалаївки

28 Липня 2015, 09:02
7650

На вулиці В`ячеслава Чорновола, 22 поблизу річки Сапалаївки ТОВ «Сучасний Дім Плюс» планує звести кілька багатоповерхівок.

Наразі в міській раді зареєстрували проект рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, щоб дозволити там будувати замість раніше запланованого індивідуального будинку багатоповерхівки.

І того будинку тут не мало бути, а втулили! - невдоволений мешканець.
І того будинку тут не мало бути, а втулили! - невдоволений мешканець.

Історія із будівництвом в парку «900-річчя міста Луцька» викликала чималий резонанс серед мешканців прилеглих будинків. Люди мають претензії і до забудовника, і до міської влади. Всі крапки над «і» намагалися розставити під час зборів мешканців.

Збори мешканців 27 липня
Збори мешканців 27 липня

Зокрема, лучани були здивовані, що будуватимуть  біля самої Сапалаївки, не погодивши цього із ними. Мовляв, яким чином взагалі надали право оренди цієї ділянки і коли це відбулося. Процедуру надання оренди намагалися роз’яснити в фірмі-забудовника.

«Право на оренду нам надали ще в 2000-х роках. Потім був судовий позов щодо законності отримання землі. Апеляція, яку  ми виграли». А наразі плануємо змінити цільове призначення землі  і в майбутньому звести тут багатоповерхівки. В нас заплановане і обслуговування прибудинкової території, розповів представник забудовника Володимир Сурмик.

Присутні ознайомлюються з генпланом території
Присутні ознайомлюються з генпланом території

До слова, як повідомляло раніше інтернет-видання "Під прицілом", серед власників ТОВ «Сучасний Дім Плюс» є давній бізнес-приятель луцького мера Миколи Романюка Андрій Покровський, який свого часу забудовував річку Сапалаївку поблизу Київського майдану, де нині торговельно-розважальний комплекс «Сіті-Парк».

Ось що пропонує забудовник в майбутньому
Ось що пропонує забудовник в майбутньому

Натомість люди переконані, що «буде як завжди».

« Цю територію обгородять, забудують і там навіть не буде ніде ходити, ніде дітям гратися чи собак вигулювати », - обурювалися люди.

Тим часом представники від забудовника показували всі документи і намагалися пояснити, що таке будівництво більш вигідне там, аніж парк, за яким ніхто не доглядає.

«Наша фірма будує на вулиці Ветеранів 21, «Сіті –парк» на проспекті Волі 49а. Я вважаю, що те, що відбувається тут,  нормально. Люди хочуть знати, що з цим буде далі і що ми можемо їм пообіцяти. Наразі в нас нема проектної документації. А тільки орієнтована схема генплану. Ніяких робіт ми ще  не починаємо. Йдеться тільки  про зміну цільового призначення землі. Вся водоохоронна зона зберігається. Тобто ніяких порушень не буде. Коли тільки розпочиналися роботи на проспекті Волі, там теж виходили люди. Але пройшло 5 років, і  ми там благоустрій зробили. Тут теж плануємо обслуговувати будівлі, парковки, дитячий майданчик та інші об’єкти», - спокійно переконував Володимир Сурмик, запевняючи, що не збирається порушувати закон.

Частина присутніх намагалася почути представника забудовника, інші ж наполягали на своєму.

«Це ви уявіть собі, три дев`ятиповерхівки по 8 квартир тут буде височіти..і як тут ходити..І то в самому парку!» - дивувалася жінка із сусіднього будинку.

Але не всі лучани були проти будівництва. Деякі прийшли підтримати забудовника. Як з`ясувалося потім, вони не проживають в сусідніх будинках, які начебто представляли.

Старша жінка років 55-ти вирішила позаписувати контактні дані людей, які виступають проти будівництва. Але вона викликала підозру у частини людей.

- Скажіть, а з якого ви будинку?

- Та он з цього, - показувала на будинок прямо перед носом жінка.

- А який це номер?

- Так це й же…

- Тобто? Я теж з цього будинку. Але ніколи раніше вас там не бачила. І знаю номер будівлі, в якій живу. Хто ви і що тут робите?

- Та мені листівку вкинули на пошту, що збори будуть..- відбріхувалась жінка.

- Яку листівку? Ніяких листівок не було! Скажіть, чиї інтереси представляєте?

- Я? Та нічиї. Я просто за будівництво.

Жінка стихла і відійшла в сторону.

- Та від забудовника прийшла, - зробили висновок люди.

І поки мешканці між собою вирішували подальшу долю землі, з допомогою представників громадськості вони вирішили відвідати сесію міськради 29 лпня і вимагати не голосувати за зміну цільового призначення землі.

Земельна ділянка, де планують будувати - росте капуста. з видом на
Земельна ділянка, де планують будувати - росте капуста. з видом на "Снігову королеву"

Думки ж людей щодо майбутнього цієї частини парку так і не були одностайними. Комусь заважала балка, де «збираються п’яні і наркомани», а іншим там було добре гуляти з дітьми.

Неподалік від місця, де вирували пристрасті навколо цієї ділянки, зібралося кілька лучан. Вони спокійно собі розвели багаття та відпочивали, як ні в чому не бувало. А на Сапалаївці тим часом  ловили рибу і  з оповідок людей про те, що тут небезпечно, лише усміхалися.

Аріна КРАПКА, Ярослава БЛИСКАВИЦЯ
Коментарі
28 Липня 2015, 23:42
Хай будують!! Вже дістали не задоволені мешканці!!! Трохи приберуть територію, ато срачі порозводили й живуть у них.
29 Липня 2015, 00:05
Покровський, ще не зажерся, як всі інші про облагородження більше дбає. Хай будують.
20 Жовтня 2015, 22:00
А коли наші мешканці були задоволені,попідкуплювали за винагороду і возмущаються....люди починайте самі з себе і з своїх псів ,які ви вигулюєте...з пакетами у кармані а то лайно за собою до хати несете
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром