Діти луцьких караїмів побували на батьківщині

13 Квітня 2016, 09:08
2240

Лучанам розповіли про культуру караїмів та презентували фотовиставку «Карай йоллари – караїмські шляхи».

Зустріч із представниками Спілки караїмів Польщі відбулася у вівторок, 12 квітня.

Послухати про життя караїмського народу на території Луцька прийшло чимало лучан. Завітали на презентацію і представники місцевої влади.

Зокрема заступник міського голови Сергій Григоренко зауважив, що лучани завжди раді приймати у себе гостей.  А також наголосив на великому впливі караїмської культури на місто. Він зазначив, що Луцьк із давніх часів був міcцем, де проживали представники різноманітних культур.

«Луцьк навіть називали «Маленьким Римом»,  бо тут були і римо-католицькі церкви, і православні, і протестантські, і єврейські, і, безумовно, караїмські.  Караїмський народ з доби литовських князів лишив помітний слід в нашій історії. На жаль, у 90-х роках вони виїхали з Луцька, але про них лишилася добра пам'ять в фотографіях, в історії, лишилася вулиця Караїмська», – зазначив Сергій Григоренко.

Одна з співавторів виставки Анна Сулімович розповіла присутнім про історію караїмів та показала фотографії представників цієї культури.

«Ідеєю виставки було те, що ми хотіли представити вам фотографії з різних сімейних альбомів караїмських родин, які після  Другої світової війни належали до різних спільнот.  Вони розміщувалися на території Литви та України. Хочу підкреслити, що те, що ви бачите під час виставки, раніше ніде не представлялося і ніхто цього не бачив», – зауважила Анна Сулімович.

Крім того, вона зазначила, що Луцьк вважається одним із найстарших караїмських поселень.

Ще один організатор виставки Міхаль Немет розповів про особливості караїмської мови. А також про те, які запозичення вона отримала від інших слов’янських мов.

Лучанам розказали, що зараз караїми підтримують між собою зв’язки, не зважаючи на кордони між державами. Нащадки давніх караїмів намагаються зберегти спадщину, яка залишилася їм від батьків, а також збирають старовинні рукописи і видання. 

Фотовиставка буде відкрита у місті ще до 26 квітня. Тому ті, хто не встиг побувати на відкритті, ще матимуть змогу ознайомитися з караїмською культурою за допомогою світлин.

































 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром