Від чого залежить безпека ваших грошей?

Секрет безпечного збереження депозитів для лучан

10 Червня 2018, 17:02

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та USAID представили результати опитування громадськості щодо оцінки рівня знань про систему гарантування вкладів фізичних осіб.  

Обговорення відбулося 8 червня у Львові в приміщенні львівського прес-клубу.

Опитування про систему вкладів Фонд гарантування проводить уже вдруге. Проект USAID надав фінансування для його проведення. Результати опитування допоможуть Фонду спланувати інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

Основні результати опитування свідчать про те, що українці достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодувань. Оскільки 49% опитуваних обрали правильний варіант відповіді:

  • 51% респондентів володіють інформацією про наявність гарантій за вкладами в іноземній валюті, однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом;
  • лише16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом в день початку процедури виведення банку з ринку.

Респонденти вважають, що в Україні гарантують абсолютно всі вклади, що розміщені у будь-яких фінансових установах (19% опитаних), або у будь-якому банку (50% громадян), однак це не передбачено чинним законодавством України.

Статистика свідчить, що за останні два роки клієнти банку не мали негативного досвіду за вкладами в банках. Однак, серед них:  55% не мають коштів на банківському рахунку, а 33% тримають лише незначну частину своїх статків.

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про фонд, але практично нічого не знають про особливості та функції системи гарантування вкладів (31% не знають нічого, а 50% знають мало).

Спікери на прес-конференції наголосили, що громадяни при виборі банку для розміщення депозиту зважають лише на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%), незалежно від того, що їх існує значно більше. При цьому  не вдаються до детального прочитання змісту угоди з установою в процесі відкриття рахунку. Проте, більше половини бажають отримувати більш ретельну інформацію щодо системи гарантування вкладів через працівників банку, в якому вони відкривають депозит.

«Першим запитанням клієнта при укладенні договору з банком має бути «Чи є банк учасником фонду?» – наголосив Віктор Гальчинський, керівник прес-служби ПАТ «Кредобанк».

Загальнонаціональне опитування методом «обличчя до обличчя» проводила українська маркетингова дослідницька компанія InMind у грудні 2017 року. Опитали 2006 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, окрім АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

Читати також: Подробиці інциденту, коли лучанин отримав у банку «фальшивку»

 

 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!