Секрет безпечного збереження депозитів для лучан

10 Червня 2018, 17:02
Від чого залежить безпека ваших грошей? 2594
Від чого залежить безпека ваших грошей?

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та USAID представили результати опитування громадськості щодо оцінки рівня знань про систему гарантування вкладів фізичних осіб.  

Обговорення відбулося 8 червня у Львові в приміщенні львівського прес-клубу.

Опитування про систему вкладів Фонд гарантування проводить уже вдруге. Проект USAID надав фінансування для його проведення. Результати опитування допоможуть Фонду спланувати інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

Основні результати опитування свідчать про те, що українці достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодувань. Оскільки 49% опитуваних обрали правильний варіант відповіді:

  • 51% респондентів володіють інформацією про наявність гарантій за вкладами в іноземній валюті, однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом;
  • лише16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом в день початку процедури виведення банку з ринку.

Респонденти вважають, що в Україні гарантують абсолютно всі вклади, що розміщені у будь-яких фінансових установах (19% опитаних), або у будь-якому банку (50% громадян), однак це не передбачено чинним законодавством України.

Статистика свідчить, що за останні два роки клієнти банку не мали негативного досвіду за вкладами в банках. Однак, серед них:  55% не мають коштів на банківському рахунку, а 33% тримають лише незначну частину своїх статків.

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про фонд, але практично нічого не знають про особливості та функції системи гарантування вкладів (31% не знають нічого, а 50% знають мало).

Спікери на прес-конференції наголосили, що громадяни при виборі банку для розміщення депозиту зважають лише на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%), незалежно від того, що їх існує значно більше. При цьому  не вдаються до детального прочитання змісту угоди з установою в процесі відкриття рахунку. Проте, більше половини бажають отримувати більш ретельну інформацію щодо системи гарантування вкладів через працівників банку, в якому вони відкривають депозит.

«Першим запитанням клієнта при укладенні договору з банком має бути «Чи є банк учасником фонду?» – наголосив Віктор Гальчинський, керівник прес-служби ПАТ «Кредобанк».

Загальнонаціональне опитування методом «обличчя до обличчя» проводила українська маркетингова дослідницька компанія InMind у грудні 2017 року. Опитали 2006 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, окрім АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

Читати також: Подробиці інциденту, коли лучанин отримав у банку «фальшивку»

 

 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром