До міста завітали нащадки луцьких караїмів

11 Квітня 2016, 18:04
2167 Джерело: http://www.lutskrada.gov.ua/

На запрошення консульства до обласного центру Волині приїхали представники Спілки караїмів Польщі, щоб розповісти про свою історію і спадщину.

У рамках перебування у Луцьку відбулася зустріч з міським головою Миколою Романюком, його заступником Андрієм Кицею, начальником управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Вірою Кудрявцевою, начальником управління культури Тетяною Гнатів та начальником відділу охорони культурної спадщини Петром Троневичем, повідомляють на сайті міськради.

«Консульство Республіки Польща у Луцьку при підтримці міської ради розпочинає реалізацію проекту «Луцьк — багатокультурне місто». Наша мета показати минуле Луцька у часи, коли тут проживали різні національності, взаємо проникалися культури, мови, конфесії. Проект передбачає зустрічі з представниками різних національностей. Вирішили розпочати з караїмів. Я думаю, лучанам буде цікаво дізнатися, хто такі караїми, як вони тут з'явилися, яка їх спадщина», – розповіла третій секретар Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Ельжбєта Зеліньска.

Про історію караїмів у Луцьку розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич. Він зазначив, що 500 років караїми мешкали у нашому місті. Тут проживало орієнтовно 50 сімей. До наших часів залишилося приміщення караїмської гміни, а от кенаса не збереглася. У Луцьку є вулиця Караїмська на місці, де вони колись проживали. Були у нашому місті і цвинтарі, де похоронені представники цієї національності. Нині у Луцьку проживає троє караїмів.

Представники делегації польських караїмів зауважили, що їм приємно бути у Луцьку, адже тут мешкали їхні предки. Вони намагаються зберегти свою культуру. Зауважували, що, на жаль, уже мало хто знає караїмську мову, адже їхні родини виїзджаючи з Волині, Галичини на нове місце проживання спілкувалися не рідною мовою. Нині у Тракаї (Литва) організовано школу караїмської мови.

В рамках розмови піднімалось питання й встановлення у Луцьку меморіальної чи інформаційної дошки, де можна було б дізнатися про караїмів, організувати експозицію у музеї тощо.

Міський голова Микола Романюк наголосив, що дасть доручення структурним підрозділам міської ради, аби вивчили можливість встановлення меморіальної дошки, підшукали відповідне місце для цього. За його словами, це хороша ідея, адже караїми є частиною історії Луцька.

Нагадаємо, що зустріч із караїмами відбудеться у вівторок, 12 квітня, о 14.00 в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України за адресою: Луцьк, вул. Лесі Українки, 27.




Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром