У маршрутках повісять інструкції як розпізнати псевдоволонтерів

25 Липня 2015, 09:00
5108

У маршрутних таксі Луцька незабаром з’явиться  інформація,  що допоможе мешканцям вберегтися від  шахрайства.

Проблема псевдоволонтерства  з’явилася набагато раніше,  проте в умовах військової  агресії  вона звучить особливо гостро.

«Останнім часом збір коштів скоротився майже на половину. Пояснити це можна як і певною недовірою до волонтерів, так і матеріальним становищем громадян. Ось чому ми намагаємося шукати інші способи збору грошей - беремо участь у фестивалях,  влаштовуємо ярмарки», - зазначає  Любава Казмірчук, голова з громадської  роботи організації «Фундація розвитку громад».

Проте є всі шанси відновити довіру громадян до волонтерів.  Над  цим з  квітня 2015 року  працює група  активістів у Луцьку. За цей час було викрито немало організацій - «Дітям героїв», «Сильні духом», «Аксон»  та окремих  волонтерів,  котрі займалися грошовими махінаціями. 

Громадський активіст Сергій Абрам розповідає:  «Зацікавився я цим питанням ще у  березні,  бо вони ходили по дорогах , як «вільні птахи» і нічого,  що правила дорожнього руху це забороняють. Їх штрафували, тому вони перейшли на зупинки та маршрутки.  Тоді я і подумав,  шо це за люди і для чого вони збирають гроші, адже були випадки,  що на ці кошти  грали у карти,  покер,  купували випивку».

Псевдоволонтерів розпізнати не важко, каже активіст,  бо здебільшого це люди, які не можуть влаштуватися на роботу - неповнолітні, студенти,  неповносправні, інваліди,  пенсіонери. Ще одним показником «нечистого» волонтерства є  відсутність документації,  актів прийому-передачі грошей. Саме ці документи може вимагати кожен, хто бажає пересвідчитися у тому, що його гроші не залишаться у чиїсь кишені,  бо відповідальності за збір коштів,  навіть якщо він неправомірний, немає.

Громадський діяч Володимир Бут-Гусаїм повідомляє: «Ми поговорили з  начальником транспорту, буде проведений інструктаж,  у маршрутних  таксі розвішаємо листівки із закликом до людей,  щоб  вони перевіряли,  куди кидають гроші.  Людьми маніпулюють. Треба змінювати себе - перевір, тоді кидай».  

Останнім часом кількість псевдоволонтерів на вулицях Луцька зменшилася. Цьому великою  мірою сприяла робота активістів та налагоджена співпраця з таким ж шукачами правди з інших  міст, що оперативно повідомляють про шахрайські організації.

Читайте також як у центрі Луцька затримали шахрая зі Львова, який видавав себе за інваліда АТО.

Софія Січкун

Коментарі
25 Липня 2015, 14:23
краще б водіям дали інструктаж, щоби отаких всіляких прохачів у маршрутки не пускали
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром