Лучани взяли участь у парламентських слуханнях

09 Квітня 2016, 15:23
1933 Джерело: lutskrada.gov.ua

Делегація з Луцька взяла участь у парламентських слуханнях на тему «Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України». 

До складу делегації увійшли начальник управління туризму та промоції міста Наталія Бунда, а також начальника відділу розвитку туризму Катерина Теліпська, – йдеться на сайті Луцької міської ради. 

Загалом участь у слуханнях взяло понад 800 зареєстрованих учасників (міські голови, заступники міських голів, депутати міських та обласних рад, начальники відповідних управлінь та відділів) з різних куточків України. Були присутні дипломати 14 країн: Австралії, Албанії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Індонезії, Італії, Мальдівських островів, Молдови, Німеччини, Пакистану, Палестини, Туреччини, Узбекистану.

Захід відбувався у сесійній залі Верховної Ради під головуванням заступника Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Відкриваючи парламентські слухання, вона зазначила, що туризм більш ніж у 40 державах світу є однією з основних галузей, яка дає значні надходження до бюджету.

   Із доповіддями виступили заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Юрій Клименко, голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова, заступник Міністра культури Андрій Вітренко, радник Міністра аграрної політики та продовольства України, голова Асоціації індустрії гостинності України (АІГУ) Олександр Лієв.

Усі вони одностайні у тому, що Україна має величезний туристичний потенціал. Однак низка негативних факторів стримує його, зокрема, відсутність сприятливих умов для інвестицій, належної інфраструктури, якісних доріг, комунікацій тощо. Лише об’єднаними зусиллями центральних та місцевих органів влади можна забезпечити високий рівень розвитку туризму в Україні.

Учасники парламентських слухань у своїх виступах зазначали, що активізацію розвитку сфери туризму гальмує низка чинників, зокрема, повна відсутність бюджетного фінансування, розпорошена державна система управління, недосконалість норм діючого законодавства. Констатували, що відсутність цілісної державної політики у цій сфері унеможливлює динамічний розвиток туристичної галузі. Промовці наголошували на необхідності удосконалення нормативно-правової бази стосовно туристичної індустрії, а також схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на 2016–2020 роки і затвердження Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період 2017–2022 роки. Рекомендували створити в поточному році окремий центральний орган виконавчої влади у сфері туризму та курортів. Також одним із першочергових заходів щодо розвитку туристичної галузі вважають створення привабливого інвестиційного клімату.

Анна Романова зазначила, що «за підрахунками експертів, для того щоб 300-тисячне місто, яке лише розпочинає «туристичний шлях», стало приймати бодай по 100 тис. туристів на рік, треба інвестувати в промоцію та програми просування туристичного бренду не менше 1 млн грн. Ці кошти мають піти на участь у національних та міжнародних туристичних виставках та якісну промоцію міста для цільових аудиторій».

Надзвичайно емоційними, але від того не менш конструктивними, були виступи лідера громадського руху «Рідна країна», організатора всеукраїнської акції «7 чудес України» Миколи Томенка, а також голови Одеської обласної державної адміністрації Михаїла Саакашвілі.

Зокрема, Томенко зауважив, що розвиток туризму – це ідеологія держави, а його підтримка – це підтримка національної ідеї. Розвиток внутрішнього туризму, на думку Томенка, міг би відвернути і попередити події, які сьогодні відбуваються на Сході. Адже, якби українці активно відпочивали і мандрували всередині України, тоді би «російська пропаганда не могла би їх переконати в тому, що у Києві, Львові живуть якісь «неадеквати», які ненавидять українців Сходу чи Півдня».

Бурхливі оплески зірвав виступ Міхаїла Саакашвілі, який поділився із присутніми досвідом розвитку туристичної галузі у його країні — Грузії. Саакашвілі переконаний, що перспективи туризму в Україні є, і неабиякі. Для його розвитку лише потрібна чітка політична воля, величезне бажання та, найголовніше, любов до країни, в якій ми живемо. На його думку, головною проблемою сучасного стану туристичної галузі, малої кількості туристів в Україні є відсутність системного бачення уряду українського туризму, а як результат — відсутність конкретних ціленаправлених дій у напрямку розвитку туризму в Україні як ідеологічної і як економічної категорії водночас.




 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром