Очільник Боратинської ОТГ розповів, чи готова громада до сортування сміття

31 Травня 2018, 16:07
Сергій Яручик 2539
Сергій Яручик

Боратинська громада хоче розробити свою систему збору роздільного сміття, яка приноситиме дохід ОТГ.

Про це журналістам Район.Луцьк розповів голова громади Сергій Яручик. Також він поділився, чи готові жителі громади до роздільного збору сміття.

За інформацією Сергія Яручика, громада готується тільки до цього. Спершу почнуть сортування з бюджетних установ та магазинів.

«Уже скоро в нас з’явиться новий сміттєвоз. Бо ми прекрасно розуміємо, що сміття потрібно збирати, адже в нас 12 сіл. Як тільки придбаємо сміттєвоз, то на сесії виділятимемо кошти для закупівлі смітників для сортування, які розставлятимемо по території нашої сільської ради», – пояснив Яручик.

Однієї машини для вивозу сміття  в 12-ти селах буде достатньо, каже Яручик. Керівництво ОТГ зробило чіткі розрахунки і дійшло до висновку, що однієї великої машини на 18 кубів вистачить. Це дуже великий автомобіль, він звичайно й дорожчий. Але, пояснює Яручик, вони порахували, що за один раз автомобіль зможе охопити більшу кількість сміття жителів, а значить в два рази менше поїде до сміттєзвалища. Тобто це громаді буде економічно вигідно й обґрунтовано.

Сергій Яручик розказав, що поки в громаді вивозять сміття безкоштовно, а як з’явиться авто, то жителі платитимуть кошти за вивіз непотребу.

«У нас буде своя дуже цікава система збору сміття. Луцьк й прилеглі території поки її не використовують. Наперед нічого не говоритиму», – додав Яручик.

Як зазначив Сергій Яручик, в громаді сортуватимуть скло та пластик, а інший непотріб здаватимуть на сміттєвоз.

«У нас поки йде все нормально, система налагодженна. Ми розглядатимемо не тільки смітник міста Луцька для реалізації непотребу, а й інші варіанти, куди можна вивозити сміття. І це реальні ідеї», – ствердив очільник громади.

Сміття в громаді вивозитимуть по графіку. Машина збиратиме непотріб не тільки на вихідних, а в робочі дні.

Проте, за словами керівника громади, не всі жителі готові до роздільного збору. Дехто до цього відноситься скептично. Але починати робити це треба. І як повідомив Сергій Яручик, почнуть в громаді з освітніх закладів, адже найкраще вплинути на громаду можна через них. Якщо почнуть сортувати сміття навчальні заклади, то й інше населення привчать до цього процесу.

«Сортування сміття – це абсолютно правильне рішення, але чи готова держава до цього? Це дуже велике запитання. Ціль то поставили. Але, можливо, спочатку потрібно було провести якийсь підготовчий етап. Можливо, ми багатша громада, і то ми задумуємося, як правильно все зробити, а що робитиме та громада, яка нічого не має. Оце питання», – завершив Сергій Яручик.  

Читайте також: Боратин може стати селом року у всій Україні

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром