Вічна класика, афро-джаз і важка праця: у Луцьку показали, як юні балерини досягають успіху

27 Травня 2018, 13:41
Виступ-клас студії класичного танцю «Жизель» 8512
Виступ-клас студії класичного танцю «Жизель»

У приміщенні Палацу культури Луцька студія класичного танцю «Жизель» показала клас-концерт.

Граційна постава, тендітна талія, витончені рухи тіла й міміка обличчя, що передають глибокий зміст – все це про балерин. Ми захоплюємось ними та тим, що вони творять, але не уявляємо, що стоїть за цим. Нелегкі вправи, години тренувань, постійне вдосконалення й робота над тілом. Хореографи-белетмейстери вирішили показати закулісся робочих буднів балерин, аби ми змогли побачити, як досягають успіху у цьому виді мистецтва.

Захід відбувся за сприяння депутата Луцької міської ради, голови луцької міської партійної оргнізації БПП «Солідарність» Петра Нестерука.

КЛАСИКА – ЦЕ ОСНОВА

Виступ студії класичного танцю «Жизель» для Луцька – свято, адже балет у нашому місті поки що нечасте задоволенння. Свято ще й тому, що цей клас-концерт є творчим звітом студії.

Як працюють діти на уроках, як досягають майстерності у виконанні окремих танцювальних вправ, елементів і композицій, можна було побачити вже з перших виступів «Жизель». А розпочали свято найменші її учні.

1
Граційні рухи балерин під час виступу
Граційні рухи балерин під час виступу

2
Юна балерина
Юна балерина

3
Виступ з іграшкою
Виступ з іграшкою

Дітям, які займаються у найменшій групі, по п’ять-шість років. Хореографи ніжно називають цих вихованців «наші маленькі бджілки».

Олександра Недільська разом з дочками
Олександра Недільська разом з дочками

«Моя чотирічна донечка вже чотири місяці займається в студії «Жизель». Вирішила подивитись, що буде далі вона вміти, знати, робити», – розповіла мама вихованки студії Олександра Недільська.

Після виступу найменшим  учасникам вручили подарунки від спонсора, депутата Луцької міськради, керівника міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Петра Нестерука.

Ми підходимо до однієї з найменших балерин і розпитуємо про відчуття під час виступу. Дівчинка лише скромно знизує плечима й усміхається.

«Хвилювалася, але все пройшло в мене добре. Я надіюсь, всім сподобалось», – ділиться враженнями від свого виступу Марія Глушець.

Юна балерина вправно робить стрибок
Юна балерина вправно робить стрибок

Балерина на шпагаті
Балерина на шпагаті

Як виступи найменших, так і старших дітей у першій частині виступи складали класичну програму. Це вправи, постановки, які є базовою основою балету.

«Не можна йти далі, якщо ми не знаємо класики. Вся хореографія починається з класичного мистецтва. Класика – це основа, тому я вважаю, що ми повинні її знати», – відзначила балетмейстер-постановник Олена Бурба.

1
Класична постановка балету
Класична постановка балету

ВІД БАЛЕТУ ДО АФРО-ДЖАЗУ – ОДИН КРОК 

Друга частина творчого звіту була наповнена сучасними відтінками. Класика завжди була і залишається на почесному місці. Але час не стоїть на місці, змінюється світ, а разом з ним і балет, тому хореографи у своїх постановках звернулися до різних танцювальних напрямків.

3
Сольний виступ
Сольний виступ

Оригінальний виступ з м'ячем-Землею
Оригінальний виступ з м'ячем-Землею

Татусь з майбутньою балериною
Татусь з майбутньою балериною

Юна балерина Єва Деречинська виконала в техніці модерн соло «Єдиноріг» .

Опісля балерини здивували глядачів запальним афро-джазом. Цей яскравий, енергійний танець виконують босоніж. Мікс із величезною кількістю елементів: тут і класичні рухи, і хіп-хоп, і румба. Танець складається з ритмічних, але досить простих, навіть для новачків, рухів. Професійні хореографи відзначають, що афро-джаз ідеально підходить для першого знайомства дитини з танцем.

Далі своєю хореографічною композицією «Around» присутніх підкорила лауреат третього ступеня восьмого міжнародного конкурсу класичної та сучасної хореографії «MYSL-POTOK 2018» Варвара Жеребецька.

Глибоким і витонченим видалось соло «Роздуми» Ренати Середи в техніці танцю джаз-модерн.

«Враження справді захоплюючі. Я не очікував такої сучасної програми. Наскільки дівчатка розкрилися, наскільки вони впевнено рухались – це мене здивувало. Чому підтримую й захоплююсь балетом? Ми водили доньку по різних гуртках:  і танці, і співи, й гімнастика, й піаніно. Але чотири роки тому вона знайшла себе в балеті. З тих пір все інше відсіялось. Відтоді весь вільний час у неї пов'язаний з балетом. Педагоги віддають душу в своїх дітей, і це дуже приємно. 

Роки три тому, коли я дивився подібний звітний концерт, були присутні здебільшого батьки. З тих пір я бачу, що збільшується кількість різних людей. Дійсно, люди в Луцьку стали більше цікавитись балетом. Моя улюблена постановка під «Вальс» Свиридова. Це шедевр!», – поділився своїми враженнями від концерту депутат Луцької міськради, керівник міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Петро Нестерук.

Петро Нестерук разом з дружиною
Петро Нестерук разом з дружиною

Юні балерини на сцені
Юні балерини на сцені

 

ВЕЧІР ДЛЯ СПРАВЖНІХ ПОЦІНОВУВАЧІВ ТАНЦЮ

Коли концерт, який умовно можна поділити на дві частини, класичну й сучасну, завершився, залу наповнили вигуки «браво», гучні аплодисменти і, звісно, букети квітів. Також всім балеринам вручили подарунки від депутата Петра Нестерука.

«Я дуже задоволена. Діти професійно підготовлені. Дякую викладачам і батькам, що підготували», – захоплено розповіла Наталія Вітовська. Її внук хоч і ходить на бальні танці, але вони всією сім’єю прийшли на концерт і захоплювались балетом.

Петро Нестерук (перший зліва), Олександра Бурба (друга справа) та Андрій Шоцький (крайній справа)
Петро Нестерук (перший зліва), Олександра Бурба (друга справа) та Андрій Шоцький (крайній справа)

Балетмейстер-постановник Олена Бурба пояснює, що така ідея прийшла, тому що багато хто з лучан бачив звичайні концерти, де дітки просто виступають, але ніхто не знав, якими вправами це все досягається.

«Дуже важко проводити клас-концерт, тому що цю клопітку роботу треба показати так, щоб було цікаво глядачу, щоб він не заснув на тих вправах, але водночас зрозумів, як це, й отримав естетичне задоволення. Коли ми почали це робити, я зрозуміла, що це важче, ніж звичайний концерт, але ми вже не зупинялися. На скільки я знаю, в Луцьку таких клас-концертів не проводили», – розказала Олена Бурба.

Олександра (зліва) та Олена (справа) Бурби
Олександра (зліва) та Олена (справа) Бурби

Разом з нею дітей до виступу готували балетмейстер Олександра Бурба, провідний хореограф сучасного танцю Андрій Шоцький та доцент кафедри сучасної хореографії Рівненського гуманітарного університету Роксана Горбачук.

«Це був вечір для справжніх поціновувачів танцю. Тому що культура балету в Луцьку тільки розвивається. Ще десять років тому до нас їздили трупи з гастролями. Потім на деякий час вони про нас забули, а зараз знову починають їздити. Коли приїздимо на концерти в інші міста, всі в шоці. Багато хто взагалі нічого не знає про Луцьк, а тут приїжджають діти й таке танцюють. Намагаємось просувати в місті балет, але, на жаль, багато хто ще не знає, що в Луцьку таке є», – розповіла Олександра Бурба.


Не з порожніми руками, а з квітами
Не з порожніми руками, а з квітами

Повна зала глядачів
Повна зала глядачів

1
Найкраща підтримка - батьки
Найкраща підтримка - батьки

Пітримати прийшли всією сім'єю
Пітримати прийшли всією сім'єю

Дует балерин
Дует балерин

Читайте також: У Луцьку показали світову класику балету

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

 

 

Коментарі
27 Травня 2018, 20:07
Чудове свято!
01 Вересня 2020, 14:34
Жизель не має сайту і відгуків в гуглі, тому відгук напишу тут.<br/><br/>відношення - жах. совок. шок.<br/><br/>нікому не рекомендую!<br/><br/>доця сказала, хоче на балет. я погуглила. нагуглила School 4U та Жизель. <br/><br/>телефоную в Жизель. кажу, доця хоче спробувати, чи можна прийти і коли.<br/><br/>мені оголошують розклад: пн, ср, пт. питаю, чи можна ходити двічі на тиждень, щоб не перевантвжувати дитину.<br/><br/>на що категорична відповідь НІ.<br/><br/>питаю, чи можна прийти на пробне заняття, одне-два (оплачувані, звісно), щоб доця побачила, спробувала, і вирішила, чи їй справді подобається.<br/><br/>на що відповідь: &amp;quot;Ні, але я подумаю, як то зробити&amp;quot;<br/><br/>кажу, дитині таки треба пробне, щоб вирішила, на що чую, ЦИТУЮ:<br/><br/>&amp;quot;АГА, В ВАС ПОЛИТИКА КОМАНДУЕТ ОНА - ДУЖЕ ХОРОША ПОЛІТИКА&amp;quot;.<br/><br/>в мене відняло мову. все, на що була спроможна, щоб відповісти: &amp;quot;дякую, думаю, на цьому наша розмова буде завершена&amp;quot;.<br/><br/>я в шоці! таке відношення! ніби дитина - Твоя власність, а Ти диктатор. уявляю, що відбувається на заняттях при такому підході!<br/><br/>дитина - особистість, яку ми можемо лише направляти, мотивувати, підтримувати і любити! і питати, питати і ще раз питати: а що хоче вона? що їй подобається?<br/><br/>а не без шансів записати в жизель, тричі в тиждень, і ні днем менше!, причому відразу на рік, бо ж навчальний відразу рік, і без питань водити - під примусом чи за бажання - нікого не цікавить.<br/><br/>вбили. впевнена, не одну мене.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром