«Луцьк – приклад створення ОСББ для цілої країни», – мер Сум

04 Квітня 2016, 11:02
2330

За п’ять років у Луцьку планують модернізувати більше тисячі багатоповерхових будинків.

Про це повідомив голова Ради голів ОСББ міста Луцька Роман Бондарук у п’ятницю, 1 квітня, під час засідання круглого столу за участі делегацій з міста Суми та Луцької міської ради.

У зустрічі взяли участь міський голова Луцька Микола Романюк, перший заступник мера Тарас Яковлев, голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк  та представники Луцької міської ради.

Із Сум до Луцька завітали сумський міський голова Олександр Лисенко, чиновники і депутати Сумської міської ради та голови ОСББ міста. Саме ці люди, за словами директора Департаменту комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради Антоніни Кохан, повинні стати провідниками реформ у сфері житлово-комунальної галузі і поширюватимуть досвід лучан у Сумах.

Міський голова Микола Романюк зауважив: «Хотілося б, щоб у місті було, як мінімум, 50% об’єднань співвласників. Адже, на мою думку, ОСББ – найбільш ефективна форма господарювання. Хоча слід розуміти, що найближчим часом абсолютно усі будинки не зможуть створити такі об’єднання. У першу чергу люди повинні зрозуміти, що їм це потрібно і прийняти правильне рішення».

Роман Бондарук додав:  кількість охочих утворити ОСББ стрімко зростає.

«Я прийшов у Раду голів ОСББ в 2011 році. Тоді ж ми звернулися до міської ради та розробили програму яка передбачала співфінансування з міського бюджету та кошти власників квартир. У перший рік мали невелике фінансування, але й ініціатив було дуже мало. Жителі були пасивні. Тому ми в першу чергу намагалися пояснити людям те, що дбати про власне майно – це обов’язок кожного. Органи місцевого самоврядування та держава можуть бути хіба помічниками і надавати інструменти або ж роз’яснити, що потрібно робити», – розповів Роман Бондарук.

2013 року Голова Ради голів ОСББ впровадив «Програму відшкодування відсоткових ставок для ОСББ при залучених кредитах у банківських установах», на основі якої розробили державну програму. Нині таку систему уже затвердили в 134 містах України. За допомогою програми, ОСББ може взяти кредит на модернізацію будинку і в результаті платити за комунальні послуги набагато менше.

«У нас найкращий приклад по модернізації будинків та енергоефективних заходах.Луцьк, напевно, єдине місто в Україні, де повністю модернізовано три будинки. Але це лише початок. У нас в Луцьку взагалі 1200-1300 багатоповерхових будинків. Маємо надію, що за років п'ять мають бути всі модернізовані», – зазначив Роман Бондарук.

«Найголовніше, що внаслідок енергозберігаючих заходів,  люди не витрачають додатково гроші з сімейного бюджету та економлять на оплаті за комунальні послуги. Взагалі ще на початку ХІХ століття Генрі Форд казав, що сила Америки в її єдності. Ми також повинні зрозуміти, що тільки об’єднавши сили, зможемо зрушити з місця всю нашу державу», – додав він.

Мер Сум Олександр Лисенко також відзначив позитивний момент у такій модернізації старого житлового фонду і зауважив, що в його рідному місті починають брати кредити на модернізацію будинку, проте роботи ще невиконані. У Луцьку ж делегація мала змогу побачити вже завершені проекти.

«Ваше місто є прикладом створення ОСББ для всієї України. Такий вдалий початок я бачив тільки тут. Мешканці повинні розуміти, що їм треба самоорганізовуватися і дуже приємно, коли при цьому допомагає влада», – зауважив Олександр Лисенко.

Своїм досвідом у створенні об’єднання співвласників поділилася й голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк. Вона розповіла про варіанти створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та зазначила, що на початку роботи у всіх виникають проблеми, проте лише разом можна досягнути того, щоб навіть найзліші противники такої форми господарюванні впевнилися в її ефективності.

Коментарі
04 Квітня 2016, 18:59
Саботюк "з'їдала" кошти міського бюджету і стала "прикладом" для України. пригадуєте, буремні 8/0-і. Тоді в Катерини Ващук корови по 100 л молока давали за добу, переймати досвід приїздили звідусіль, надприбутковий був колгосп. Обком компартії звітував, що Катерина Вашук - такий "вмілий" керівник, що за рахунок власних прибутків розвиває колгосп, купує техніку, будує корівники..... БРЕХАЛИ КОМУНЯКИ!!!! нАСПРАВДІ, УСІ РОБОТИ ВИКОНУВАЛИЗ ЗА КОШТИ КАПІТАЛЬНИХ ВКЛАДЕНЬ , ЯКІ ВИДІЛЯВ ОБЛПЛАН З ДЕРЖБЮДЖЕТУ. Любиттель переймати досвід, Микола Романюк , який вийшов з КОМСОМОЛУ, АЛЕ КОМСОМОЛ НЕ ВИЙШОВ ІЗ НЬОГО, за рахунок коштів тергромади з Саботюк "зробили показовими ОСББ". бком (ЛКСМУ) діє !!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром