Що потрібно знати лучанам про новий договір на розподіл природного газу

31 Березня 2016, 15:24
2427 Джерело: vl.104.ua

«Волиньгаз» пояснив, як заповнювати заяви-приєднання до умов Договору на розподіл природного газу.

У березні 2016 разом із рахунками за газопостачання усі споживачі блакитного палива почали отримувати і заяви-приєднання до умов Договору на розподіл природного газу. Це передбачено нормативними актами у зв'язку з реформою газового ринку, повідомляє прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

На підприємстві вирішили у відповідь на чисельні звернення споживачів надати роз'яснення, як заповнювати заяву та що означають пункти у ній.

Розділення функцій постачання і розподілу природного газу, продиктоване Законом України «Про ринок природного газу», потребує врегулювання договірних взаємовідносин між споживачами і газорозподільними підприємствами. Відтепер, щоб мати можливість користуватися газом, всім побутовим споживачам, необхідно укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, у Волинській області це ПАТ «Волиньгаз».

Новий Договір розподілу природного газу є типовим та публічним, а отже однаковим для всіх споживачів і не передбачає двостороннього підписання та додаткових документів. Усе що необхідно споживачу – підписати заяву-приєднання до умов Договору та повернути до газорозподільної компанії найзручнішим способом – відправивши листом, передавши через контролера, або залишивши у спеціальний скринці у найближчому відділенні ПАТ «Волиньгаз».

Що потрібно вказати споживачу?

В заяві-приєднанні міститься інформація щодо газифікованого приміщення, приладів, якими користується споживач, кількості зареєстрованих осіб, а також планові об`єми споживання газу у розрізі календарних місяців, тощо.

В персоніфікованих даних потрібно лише вказати вид об`єкта – квартира або приватний будинок (на малюнку цифра 1).

В кінці заяви, у графі «Відмітка про підписання споживачем цієї заяви-приєднання», споживачу потрібно поставити особистий підпис, прізвище ім`я та по батькові (на малюнку цифри 2 та 3).

Що робити, коли дані у заяві вказано неправильно?

У разі виявлення неправильних даних, споживачу необхідно звернутися до філії ПАТ «Волиньгаз» для внесення змін.

Важливими для перевірки та приведення у відповідність є пункнти і кількістю зареєстрованих осіб та із переліком приладів і типом лічильника, встановлених у оселі, оскільки ця інформація може впливати на розрахунки з споживачем.

Як розуміти окремі пункти у заяві?

Найпоширенішим питанням, яке виникає у споживачів – що таке планові місячні об’єми споживання, навіщо вони визначені та чому відрізняються від реальних об’ємів споживання домоволодінням та чи потрібно використовувати стільки палива, як зазначено у пункті?

Відповідно до Кодексу ГРМ для споживачів з лічильниками обсяг споживання визначається так:

за фактичними показаннями лічильника на 01 число (за умови, що газорозподільна компанія їх отримала в період з 01 по 05 число місяця);

розраховується з урахуванням групи споживання (т.зв. планові обсяги споживання).

Планові місячні об’єми  – це розподілення обсягу річного споживання за групою, до якої відноситься споживач по місяцях, відповідно до алгоритму, який затверджено регулятором НКРЕКП.

Такі планові обсяги споживання газова компанія застосовує у разі, якщо вчасно не отримала від споживача фактичні показання лічильника за розрахунковий період. Визначаються вони шляхом множення фактичного обсягу споживання за останні 12 місяців на відповідний групі споживання коефіцієнт для конкретного місяця.

Тому споживачу не потрібно самостійно коригувати внесені у заяві дані чи використовувати виключно стільки кубів, скільки зазначено у пункті 10 та пам’ятати: для того, аби рахунок за газ не розраховувався з урахуванням групи споживання, необхідно щомісяця із 1 по 5 число повідомляти до ПАТ «Волиньгаз» свої фактичні показання лічильника, за якими виставлятиметься рахунок.

Як вимірюється величина приєднаної потужності об’єкта?

За наявності в оселі лічильника газу величина приєднаної потужності розраховується індивідуально для кожного споживача в залежності від типорозміру лічильника, встановленого в його помешканні (G-1.6, G-2.5, G-4, G-6, G-10) відповідно до формули з технічними параметрами (Кодекс ГРМ, п.6 «Порядок розрахунків за Договором розподілу природного газу»);

Якщо у помешканні лічильник газу відсутній, то розрахунок проводиться наступним чином: для газової плити – за максимальною потужністю лічильника типорозміру G-2.5; для газової плити та водонагрівача – за потужністю лічильника газу типорозміру G-6; для газового котла – за потужністю лічильника газу типорозміру G-10.

Чи обов’язково підписувати заяву-приєднання?

Окрім підписання заяви-приєднання, підтвердженням приєднання до умов договору може бути оплачений рахунок ПАТ «Волиньгаз» за послуги розподілу та/або фактичне споживання газу після отримання листа із заявою-приєднанням. Між тим, газорозподільна компанія все ж рекомендує приєднатись до умов договору шляхом підписання заяви-приєднання аби у подальшому уникнути можливих непорозумінь. Якщо споживач не бажає приєднуватися до договору, він не має права використовувати газ із газорозподільної системи і має подати до ПАТ «Волиньгаз» письмову заяву про припинення розподілу газу на його об`єкт.

Детальніше ознайомитись із умовами договору можна на сайті ПАТ «Волиньгаз» у розділі Договір на розподіл.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром