Луцька міліція хоче кримінал через борги, або Муковоз - не Ванга

23 Липня 2015, 13:27
5141

Начальник луцького міськвідділу міліції Ігор Муковоз зробив резонансну заяву, що затятих боржників треба притягувати до кримінальної відповідальності, однак, не уточнив, за якою статею Кримінального кодексу.

Але, відповідно до чинного законодавства, на боржників за комунальні послуги не можна відкривати кримінальні провадження.

Під час засідання міськвиконкому головний міліціянт Луцька Ігор Муковоз запропонував боротися зі злісними боржниками за “комуналку”, відкриваючи проти останніх кримінальні провадження.

За інформацією ІА Волинські новини, Ігор Муковоз припустив, що у боротьбі з таким явищем, як злісна несплата за комунальні послуги, добру роль зіграє присутність у «борговій» комісії представника правоохоронних органів.

«У рамках відкритого кримінального провадження це питання буде легше утримувати на контролі й у результаті вирішити. Відкрите кримінальне провадження дає нам право довідатись та зібрати повну інформацію про те, хто насправді проживає у квартирі, й передати її на розгляд комісії. Такий варіант вирішення проблеми ми розглянули, порадившись з прокурором», - цитує очільника луцької міліції ІА Волинські новини.

Проте сам Муковоз не зміг чітко прокоментувати свої пропозиції Район.Луцьк. Річ у тім, що правоохоронець не знає, за ознаками якого злочину будуть відкривати кримінальні провадження проти неплатників. Ба більше, на запитання “чи є всі ознаки злочину в несплаті за “комуналку”, начальник міліції сказав, що він “Муковоз, а не Ванга”, тобто не може знати, що? чи яке? кримінальне провадження буде відкрите.

Муковоз лише послався на ст 384 "Завідомо неправдиве показання" (ККУ). Зокрема, тут йдеться, що:

  • Завідомо неправдиве показання свідка чи потерпілого або завідомо неправдивий висновок експерта під час провадження дізнання, досудового слідства, здійснення виконавчого провадження або проведення розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України або в суді, а також завідомо неправильний переклад, зроблений перекладачем у таких самих випадках, - караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
  • Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів, - караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Більше того, у діючому ККУ немає статей, за якими можна відкривати кримінальні провадження проти боржників за “комуналку”. Тому подальші дії правоохоронців (відкриття кримінальних проваджень) до неплатників будуть вважатися незаконними.

Андрій ГЕРАСИМЧУК

Коментарі
23 Липня 2015, 17:45
Хай би займався своєю справою. Купа справ нерозкритих.
23 Липня 2015, 18:43
Була б людина а стаття знайдеться
23 Липня 2015, 19:02
і як після такого можна бути впевненим у компетентності наших правоохоронців?
23 Липня 2015, 21:10
А МУКОВОЗ ПРОЙШОВ ЛЮСТРАЦІЮ? Він за що купив диплом, раз не розбирається в кодексах? Куди дивиться атестаційна комісія МВС відносно проф пригодності Муковоза і відповідності до посади яку він займає?
24 Липня 2015, 11:52
неочікувала такого тупизма від муковоза
24 Липня 2015, 12:43
тупарилі мусара!! там половина в городдєлі таких!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром