Лучани думали, де поставити Бандеру

29 Березня 2016, 19:46

У Луцьку публічно обговорили місце спорудження пам’ятника Степану Бандері.

Захід, ініційований «Народним контролем», відбувся у понеділок, 28 березня та зумів зібрати близько 60 активних лучан, – пише «Народний Контроль Волинь» у Facebook.

Керівник громадського руху, депутат Луцькради Павло Данильчук, який подав проект рішення про перенесення пам’ятника провіднику ОУН, вважає, що він має бути розміщений у центрі Луцька – встановити його замість комуністичного погруддя Бойку.

Депутат переконаний, що не варто зводити велетенський пам’ятник як за радянські часи, а зробити проект меншим, щоб пришвидшити його встановлення. До слова, уже минуло 8 років з часу ідеї спорудження монументу, однак досі ініціатива не реалізована.

«Якщо ми здешевимо проект, зменшимо пам’ятник, знайдемо кошти, ми зможемо поставити його ще до кінця цього року», – запропонував Павло Данильчук.

Проте учасник АТО Олександр Скиба заявив, що пам’ятник повинен стояти на великій площі, щоб мали змогу збиратися тисячі, а не двісті людей. Лучанин Віктор Смолярчук висловився проти 8-метрового пам’ятника і зазначив, що площа РАЦСу – не найкраще місце для Бандери, адже викликає багато обурення.Натомість ще один учасник обговорення вважає, що пам’ятник Бандері повинен бути у сквері, що на вулиці Степана Бандери - навпроти обласної прокуратури. Історик Оксана Сущук зазначила, що немає цілісної концепції щодо встановлення пам’ятника біля РАЦСу.

Однак представники Волинського братства ветеранів ОУН-УПА переконані, що пам’ятник треба збудувати біля РАЦСу, оскільки уже закладена капсула у п’єдесталі та освячена територія. Натомість повідомити, скільки зібрали коштів на спорудження монументу, у братстві не змогли відповісти.

Тому прозвучала ініціатива створити комісію і вивчити питання щодо зібраних і витрачених коштів на зведення пам'ятника.

У підсумку більшість учасників громадського обговорення висловилися за те, щоб не змінювати місце розташування пам’ятника провіднику ОУН, Герою України Степану Бандері і завершити будівництво на площі перед РАЦСом.

Нагадаємо, що керівник виконкому «Народного контролю» Михайло Шелеп зареєстрував електронну петицію щодо ініціативи зміни місця розташування пам’ятника Бандері, яку підтримали понад 300 лучан.