Лучани думали, де поставити Бандеру

29 Березня 2016, 19:46
1936

У Луцьку публічно обговорили місце спорудження пам’ятника Степану Бандері.

Захід, ініційований «Народним контролем», відбувся у понеділок, 28 березня та зумів зібрати близько 60 активних лучан, – пише «Народний Контроль Волинь» у Facebook.

Керівник громадського руху, депутат Луцькради Павло Данильчук, який подав проект рішення про перенесення пам’ятника провіднику ОУН, вважає, що він має бути розміщений у центрі Луцька – встановити його замість комуністичного погруддя Бойку.

Депутат переконаний, що не варто зводити велетенський пам’ятник як за радянські часи, а зробити проект меншим, щоб пришвидшити його встановлення. До слова, уже минуло 8 років з часу ідеї спорудження монументу, однак досі ініціатива не реалізована.

«Якщо ми здешевимо проект, зменшимо пам’ятник, знайдемо кошти, ми зможемо поставити його ще до кінця цього року», – запропонував Павло Данильчук.

Проте учасник АТО Олександр Скиба заявив, що пам’ятник повинен стояти на великій площі, щоб мали змогу збиратися тисячі, а не двісті людей. Лучанин Віктор Смолярчук висловився проти 8-метрового пам’ятника і зазначив, що площа РАЦСу – не найкраще місце для Бандери, адже викликає багато обурення.Натомість ще один учасник обговорення вважає, що пам’ятник Бандері повинен бути у сквері, що на вулиці Степана Бандери - навпроти обласної прокуратури. Історик Оксана Сущук зазначила, що немає цілісної концепції щодо встановлення пам’ятника біля РАЦСу.

Однак представники Волинського братства ветеранів ОУН-УПА переконані, що пам’ятник треба збудувати біля РАЦСу, оскільки уже закладена капсула у п’єдесталі та освячена територія. Натомість повідомити, скільки зібрали коштів на спорудження монументу, у братстві не змогли відповісти.

Тому прозвучала ініціатива створити комісію і вивчити питання щодо зібраних і витрачених коштів на зведення пам'ятника.

У підсумку більшість учасників громадського обговорення висловилися за те, щоб не змінювати місце розташування пам’ятника провіднику ОУН, Герою України Степану Бандері і завершити будівництво на площі перед РАЦСом.

Нагадаємо, що керівник виконкому «Народного контролю» Михайло Шелеп зареєстрував електронну петицію щодо ініціативи зміни місця розташування пам’ятника Бандері, яку підтримали понад 300 лучан.








 

Коментарі
31 Березня 2016, 19:07
Думка громадян на першому місці. Хай ці борці УПА собі біля хати поставлять своєї і милуються Особливо ця Ганейчучка бівля свого маєтку хай поставить.Які тисячі будуть біля нього збиратися.Вгомоніться совдепри старі .Ми молодь і навіть старше покоління його не зали і не хочяемо знати героя такого.Це не херой,коли за його вказівками вбивали діток і стариків.Вас осталось несколько,а ми до нього не підемоне партеся.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром