У Верховній Раді відкрили виставку про Луцьку тюрму

15 Травня 2018, 23:45
Виступ голови УІНП Володимира В'ятровича 1460
Виступ голови УІНП Володимира В'ятровича

У Верховній Раді відкрили виставку «Великий терор: місця пам’яті». В експозиції розміщено розповідь, фото та документи про механізми Великого терору, легітимізацію вбивств, та географію поховань репресованих українців.

Відкриття виставки відбулося у вівторок, 15 травня.

На виставці окремий плакат розповідає про розстріли влітку 1941 року в’язнів західноукраїнських тюрем НКВД. Йдеться і про знищення у понад двох тисяч в’язнів 23-24 червня 1941 року. 

Також представили фото про розкопки і перезахоронення останків загиблих, які відбулися в Луцьку минулого року. Цю інформацію, а також окремий стенд із розповіддю про Соловки і Сандармох, підготувала головний спеціаліст із регіональних питань у Волинській області Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

«Жертв комуністичного режиму не лише вбивали, а й намагалися стерти з історії. Тому більшість з них знайшли останній спочинок у масових таємних похованнях на околицях міст по всій Україні. КГБ докладало великих зусиль, аби їх не викрили. Але правда про злочини чекістів все одно виринала на поверхню. Врешті вкінці 1980-х, коли приховувати її стало неможливим, керівництво КГБ почало відкривати цю інформацію. Відкриття правди про масові злочини чекістів стало початком кінця комуністичного режиму. Нині місця масових поховань жертв терору стали місцями пам’яті, де ми вшановуємо тих, кого намагалися стерти з історії»,  коментує Володимир  В’ятрович, історик, Голова Українського інституту національної пам’яті.

Авторами виставки є Богдан Біляшівський, Леся Бондарук Ярослава Кравченко, Тетяна Шептицька, Роман Подкур, Володимир Тиліщак, Олена Полідович, Анатолій Хромов, Валерій Філімоніхін.

«Великий терор: місця пам’яті»
«Великий терор: місця пам’яті»

Читайте також: Жахливі сторінки історії Луцької тюрми

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром