Сергій Притула розповів лучанам про ставлення до хейту та чому не планує йти у політику

28 Березня 2024, 22:22
Сергій Притула у Луцьку на зустрічі зі студентами ВНУ 504
Сергій Притула у Луцьку на зустрічі зі студентами ВНУ

На зустрічі з лучанами волонтер Сергій Притула звітував про роботу благодійної організації «Фонд Сергія Притули».

28 березня він розповів, скільки за два роки вдалося зібрати коштів та що за них придбали, як навесні 2023 року зменшилися збори, чому важливо не припиняти підтримувати військових. Крім того, він анонсував новий збір та відповів на питання про хейтерів, політичну кар‘єру, наскільки волонтерам, коли вони не можуть допомогти, складно відмовляти військовим і дав поради початківцям. На зустрічі побувала кореспондентка Район. Луцьк.

Фонд Сергія Притули працює з літа 2020 року, за два роки повномасштабного вторгнення благодійній організації вдалося зібрати більше шести мільярдів гривень, 84% донатів – надійшли з України, 16% – з закордону.

Під час презентації діяльності організації Сергій Притула розповів про мілітарний, гуманітарний, освітній  напрями її роботи.

Лучани на зустрічі з Сергієм Притулою
Лучани на зустрічі з Сергієм Притулою

Лучани прийшли з подарунками
Лучани прийшли з подарунками

Так, у межах мілітарного напрямку фонд закупив для української армії понад 20 тисяч дронів різних типів, більше 1 200 одиниць транспорту, 95 надувних моторних човнів, понад 20 тисяч засобів зв’язку – рацій, старлінків,  стільки ж приладів нічного бачення, прицілів, майже 200 тисяч одиниць медицини.

Фонд отримує в середньому на місяць  700 заявок від військових підрозділів, 47% з яких  повністю чи частково закривають. За словами Сергія Притули, філософія фонду – підтримка українських виробників. Закуплені за донати українців 251 БпЛА, виготовлені в Україні.

«Принципова позиція фонду — максимально купувати те, що можна придбати в Україні. Таким чином ми гроші наших донорів скеровуємо на підтримку української економіки», – додав він.

Сергій Притула анонсував новий збір на закупівлю п’яти тисяч FPV – дронів , який стартує на наступному тижні.

У межах гуманітарного напряму фонд допомагає людям  на деокупованих та прифронтових територіях. На Київщині за донати встановили та повністю обладнали меблями модульні будинки для переселенців. Зараз там проживає 150 людей.  У минулому році після підриву Каховської дамби фонд купив машини для відкачування мулу, автоцистерни для підвезення питної води.

Влітку 2023 року, за сприяння фонду у Полтаві відкрили перший Центр готовності цивільних, де всі бажаючі можуть пройти військову підготовку. Наразі подібні центри працюють у 19 областях.

«За цей  час вивчили 48 тисяч людей, починали з підготовки до мобілізації. Це був і лишається популярний напрям. Потім поступово розширювали тематику», – додав Сергій Притула.

Центр готовності цивільних діє і в Луцьку, бажаючі пройти підготовку, можуть звернутися у волонтерський штаб «Ангар».  Волонтер також розповів про співпрацю з військовою школою «Боривітер», в межах якої проходять навчання військові.

На зустрічі у ВНУ
На зустрічі у ВНУ

За словами Сергія Притули, найбільший разовий донат у мільйон доларів фонд отримав навесні 2022 року. Середній разовий донат становив 813 гривень. Але у 2023 році збори зменшилися, і зараз він складає 650 гривень.

За словами Сергія Притули,  збори зменшилися навесні 2023 року, коли у мас-медіа активно анонсували контрнаступ та збільшення закордонної військової допомоги. Завищенні очікування від військових та іноземних партнерів знизили  активність українців, які підтримують армію. Але ми не повинні припиняти підтримувати військових, які захищають нас на фронті.

«У минулому році хлопець з Києва за рік  задонатив фонду 365 разів, тобто він донатив щодня. Коли ми зустрілися, він розповів, що це його подяка воїнам за кожен прожитий день», – розповів Сергій Притула.  

Волонтер закликав не припиняти донатити та об’єднуватися, бо саме в цьому сила українців.

Запитання від лучан
Запитання від лучан

Сергій Притула у Луцьку
Сергій Притула у Луцьку

Наприкінці зустрічі він відповів на запитання лучан, які стосувалися не лише роботи фонду. Так, на питання, чи планує він йти у політику, Сергій Притула повідомив, що наразі це його не цікавіть і основне завдання під час війни – вижити та перемогти. Крім того, після війни роботи у волонтерів не зменшиться. Тож він планує продовжити волонтерити.  

Сергій Притула на зустрічі зі студентами
Сергій Притула на зустрічі зі студентам

 Сергій Притула розповів, що спокійно відноситься до хейту у соціальних мережах, часто тролить ботів, які залишають коментарі. Але, на його думку, такий хейт  може бути частиною російської пропаганди, спрямованої на підрив авторитету волонтерів, розкол суспільства, зниження підтримки армії.

Волонтер також зізнався, що бувають випадки, коли фонд не може допомогти військовим, і тоді морально дуже важко відмовляти. Крім того, він дав поради волонтерам – початківцям не намагатися братися за все відразу, а в першу чергу робити те, що наразі в їх силах.

 

Фото Вікторії Голдованської

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром