У Луцьку реконструюють будівлю колишньої української гімназії

27 Березня 2024, 18:54
Будівля колишньої української гімназії 391
Будівля колишньої української гімназії

В історичній частині Луцька колишню українську гімназію планують реконструювати і відкрити там школу. Відповідне рішення затвердили на засіданні сесії міської ради, яке відбулося у середу, 27 березня і де побувала кореспондентка Район. Луцьк.

На сесії депутати розглянули питання затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміну її цільового призначення для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов’язаною з отриманням прибутку на вулиці Святогірській, 10/1. Крім того, на сесії затвердили проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміну її цільового призначення для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель копаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов’язаною з отриманням прибутку на вулиці Святогірській, 14.

За словами власника будівля – підприємця Станіслава Шайка, приміщення колишньої гімназії перебувало в аварійному стані. Будівля не має статусу історичної пам'ятки. Ще декілька років тому він заявляв, що збирається відновити будівлю і це буде  проєкт не спрямований на отримання прибутку.

Підприємиць пообіцяв, що в реконструюваній будівлі відкриють школу. Оскільки з цієї території відкривається вид на Старе місто, то поруч  додатково облаштують майданчик,  доступний для туристів. 

Депутати не в першому голосуванні, але підтримали проєкт, який стосувався ділянки на вулиці Святогірській, 14.

Нагадаємо, ще у 2021 році у центрі Луцька знесли частину історичної будівлі, де з 1931 року до грудня 1939 року діяла Луцька українська гімназія. Відомо, що в цій гімназії свого часу викладав Модест Левицький. Будівля колишньої гімназії, не має статусу пам'ятки та перебуває у приватній власності.

Власник будівлі підприємець Станіслав Шайко з того часу пояснював потребу перебудови аварійністю будівлі. Коли він придбав будівлю, на вже ній була тріщини і вона перебувала в занедбаному стані. 

У 2021 році очільник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис звертався в управління культури Волинської обласної державної адміністрації стосовно надання будівлі статусу пам'ятки.

Читайте також:  Руйнують чи реставрують: що чекає на будівлю, в якій діяла Луцька українська гімназія

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024