У Луцьку облаштовують мобільний стоматологічний кабінет, який працюватиме у прифронтових районах

26 Березня 2024, 15:40
Трейлер, де працюватиме мобільна стоматологія 404
Трейлер, де працюватиме мобільна стоматологія

У Луцьку за ініціативи  громадської організації «Інфраструктурний клуб» облаштовують мобільний польовий стоматологічний кабінет, який передадуть військовим. Трейлер, обладнання для кабінету громадська організація отримала від данський благодійників з «KOLO Nordic». Після дообладнання кабінет працюватиме у прифронтових районах. На якому етапі наразі обладнання польового кабінету та де він у подальшому працюватиме, дізналася кореспондентка  Район. Луцьк.

Представники громадської організації давно замислювалися над необхідністю обладнання польового стоматологічних кабінету, де могли б лікувати військових, які перебувають на фронті.

Трейлер у Луцьк привезли з Данії
Трейлер у Луцьк привезли з Данії

Данці передали лучанам трейлер для польової стоматології
Данці передали лучанам трейлер для польової стоматології

Трейлер, стоматологічне крісло, апарат для проведення рентгену, генератор для кабінету  їм передали благодійники з Данії. Все обладнання у Луцьк доставив данець  Медс Лаурідсен.  Вже в Україні трейлер розмитнили, сертифікували, зареєстрували у базі транспортних засобів та сервісному центрі МВС.

Представники ГО «Інфраструктурний клуб» Іван Мирка та Олександр Новак
Представники ГО «Інфраструктурний клуб» Іван Мирка та Олександр Новак

«За кілька тижнів ми відремонтували  електрику. Зараз завершуємо ремонт автономного газоелектричного опалення. Залишилося під’єднати газовий балон, пофарбували трейлер у зелений колір, замінити колеса. Крім того, ще треба докупити автоклави, медичні інструменти та розхідні матеріали. Для цього нам потрібна буде допомога лікарів», – розповів голова ГО «Інфраструктурний клуб» Іван Мирка.

Трейлер від данських благодійників
Трейлер від данських благодійників

Генератор для стоматологічного кабінету
Генератор для стоматологічного кабінету

Наразі триває волонтерський збір на придбання необхідного  медичного комплектування.

За  словами Івана Мирки, є кілька варіантів подальшої роботи польової стоматології. Після повного обладнання мобільний кабінет разом зі стоматологом на тиждень  вирушатиме у наближені  до фронту міста чи села. Саме там військові зможуть відвідати кабінет та пройти лікування. Або ж польовий кабінет передадуть у військову частину, яка має у штаті відповідного лікаря. Він на постійній основі лікуватиме у цьому кабінеті військовослужбовців бригади.

«Другий варіант більш ефективний і не такий складний, як перший. Зараз тривають переговори із 100 окремою бригадою, де служить багато волинян, про передачу мобільної стоматології», – розповів він.

Стоматологічне крісло для польового кабінету
Стоматологічне крісло для польового кабінету

Такий трейлер з опаленням, освітленням, водою можна у будь-який момент переобладнати  під нагальні потреби бригади, зробити з нього медичний кабінет, операторську,  пункт для чергових.

Це не перший проєкт, який разом з «KOLO Nordic» реалізує «Інфраструктурний клуб».

Близько  року тому з Данії у Луцьк приїхав мобільний медичний кабінет – трейлер з ліжком, медичним обладнанням, опаленням, рукомийником. Мобільний шпиталь облаштували так, щоб там можна було надавати найпершу медичну допомогу або використовувати, як пересувний стабілізаційний пункт. Волонтери також привели його до ладу, відновили електрику, встановили генератор і передали у 100 ОБр.

«Спочатку до таких мобільних пунктів військові ставилися скептично, але потім відчули необхідність подібного кабінету. Військові переїжджають з місця на місце і постійно шукають нові приміщення, що у фронтових умовах дуже складно. А такі мобільні кабінети можна перевозити, причепивши до авто», –  додав Іван Мирка.

Крім того, з Данії передавали мобільні польові кухні, які наразі годують військових на фронті.

У майбутньому волонтери планують привезти та обладнати польовий гінекологічний кабінет, який  працюватиме у прифронтових регіонах для жінок–військовослужбовиць.

Читайте також:  П’ять волинських ЦНАПів отримали робочі станції для оформлення та видачі паспортів

.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024