У Луцькому НТУ учнів та педагогів вчать працювати зі штучним інтелектом

23 Березня 2024, 14:35
Учасники тренінгу 478
Учасники тренінгу

У Луцькому національному технічному університеті стартував новий освітній проєкт-тренінг для школярів та вчителів Волині «З ШІ на ТИ». 

Захід організований у співпраці Волинської обласної МАН та ЛНТУ. Учасниками освітньої зустрічі стали педагоги та учні волинських шкіл із різних територіальних громад, а основною темою тренінгу для них було вивчення особливостей роботи зі штучним інтелектом. Про це йдеться на сайті вишу. 

«Я бажаю вам невпинного розвитку та креативу. Повірте, жодна машина не зробить те, що зробить людина, тому надихайтеся, розвивайтеся, вимагайте від себе більшого, порівнюйте себе лише із собою попереднім, якщо бачите хорошу динаміку – значить рухаєтеся у правильному напрямку, якщо бачите щось не те – обов’язково підсилюйте себе», – звернулися до присутніх ректорка ЛНТУ Ірина Вахович. 

«Я рада бачити усіх присутніх на великому обласному проекті із вивчення штучного інтелекту «З ШІ на ТИ». Проєкт створений для того, щоб наблизити вас до нових технологій, навчити керувати штучним інтелектом або співпрацювати із ним. Це дійсно важлива інформація у сьогоденні і потрібні навички у житті», – звернулася директорка Волинської обласної МАН Тетяна Михалюк.

Своєю чергою, перша проректорка ЛНТУ Надія Ковальчук наголосила на швидких темпах розвитку технологій, які так чи інакше впливають на життя кожного, тож володіти відповідними навичками та знаннями надзвичайно важливо, аби йти в ногу з часом і відповідати усім його викликам.

«Життя швидко йде, технології розвиваються ще швидше і ми навіть не задумуємося над тим, що робимо, оскільки ці навички у нас закладені ще з дитинства. Досліджуючи інформаційно-комунікаційні технології,  я побачила, що більше 30 різноманітних форм штучного інтелекту є в сфері освіти. Тому сьогодні я бажаю вам натхнення, відчувати себе на «ти» зі штучним інтелектом, наблизитися до цього невідомого і використовувати саме таким чином, щоб полегшити собі роботу, використовувати правильно і обов’язково з дотриманням принципів академічної доброчесності», – зауважила проректорка.

Основним спікером заходу виступив доцент кафедри комп’ютерних наук ЛНТУ Юрій Лук’янчук, який впродовж останніх двох років посилено вивчає штучний інтелект.

Юрій Лук’янчук наголошує, що навчання відбувається впродовж усього життя, воно не обмежується школою, університетом чи віком. Хтось народився до зародження Google, але йому довелося ним навчитися користуватися, хтось народився до появи перших смартфонів, але і ними потрібно було навчитися користуватися. За статистикою, додає науковець, люди використовують свій смартфон лише на 15% від його можливостей: «Зараз, із розвитком ШІ, моє завдання – пояснити як використовувати штучний інтелект правильно».

Юрій Лук’янчук розповідає, що основне гасло ЛНТУ – «Трансформуйся!». У ньому йдеться про те, що в першу чергу люди повинні трансформувати сій світогляд, щоб іти в ногу з часом. Отож науковець поділився із присутніми актуальною інформацією щодо новітніх технологій та цікавою статистикою. Розповів про перетворення традиційної інформатики у школах на ІТ-студії та запровадження цифрового сервісу для дітей «Мрія» із елементами ШІ. Спікер також окреслив ТОП-digital-навичок, без яких не обійтися сучасному педагогу, та поділився корисними інструментами для використання у роботі. Окремо лектор розповів про професії, які у майбутньому зможе замінити штучний інтелект, зачепив основи роботи у ChatGPT та представив найкращі нейромережі у своїх категоріях.

Учасники зустрічі активно долучалися до обговорення актуальних питань. Учасники заходу також ознайомилися із факультетами ЛНТУ у версії, що була згенерована ШІ. Такими факультети ЛНТУ представила заступниця відповідального секретаря приймальної комісії Ірина Бандура. Вона ж розповіла молоді про освітні програми, які університет пропонує для майбутніх студентів та окреслила умови вступу 2024.

Насамкінець, учасники тренінгу отримали відповідні сертифікати.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024