У Луцьку прибирають берега річок Сапалаївка та Жидувка

22 Березня 2024, 12:37
Прибирання на березі річки Сапалаївка 308
Прибирання на березі річки Сапалаївка

У Луцьку проходить міська толока – прибирання берегів річок Жидувка та Сапалаївка. На міському прибиранні біля Палацу учнівської молоді побувала кореспондентка Район. Луцьк.  

До акції, присвяченій  Всесвітньому дню водних ресурсів, долучилися небайдужі лучани, переселенці. В толоці також беруть участь працівники Волинського обласного центру з гідрометеорології, Державної екологічної інспекції, управління екології та природних ресурсів обласної військової адміністрації, Центру зайнятості, представники ГО «Алгоритм дій». Під час толоки прибирали не лише побутове сміття, а й дикі насадження, які замулюють русла річок.

З берегу річки прибирають сміття
З берегу річки прибирають сміття

На березі Сапалаївки
На березі Сапалаївки

За словами начальниці відділу екології Луцької міської ради Оксани Лисак, під час толоки працівники КП «Парки і сквери Луцька» вирізали дикі насадження, які потім вивозили. Вона пояснила необхідність подібних заходів.

На міській толоці
На міській толоці

«З лівого берегу річки Сапалаївка проходить колектор водоканалу і через хащі до нього просто неможливо дістатися і обслуговувати. Крім того, дика рослинність на березі  дуже забруднює річку. Саме тут (неподалік від Палацу  учнівської молоді – прим. ред.) найнижча точка центру місту. Тому листя, гілки, які потрапляють у воду, збираються саме тут. Через це підіймається рівень води, яка навіть затоплює підвали у навколишніх будинках. Крім того, від цього вода застоюється, в теплу пору року з’являється неприємний запах», – пояснила  вона необхідність розчищення берегів річок.

 За її словами, з річки Сапалаївка періодично беруть проби води, забруднення не виявляють. При цьому неприємний запах залишається, ймовірно, він пов’язаний з гниттям рослин і листя у воді.

За словами Тетяни Лавриненко, яка переїхала з Харкова до Луцька два роки тому, подібні акції варто проводити  частіше.

Тетяна Лавриненко
Тетяна Лавриненко

«В Харкові завжди брала участь у толоках. Побачила в інтернеті анонс такої акції у Луцьку і вирішила приєднатися.  Завжди прибираю сміття біля будинку, в якому зараз живу, бо вважаю, що кожен має турбуватися про чистоту свого  міста», – додала Тетяна.

Толока на річці Сапалаївка
Толока на річці Сапалаївка

Після прибирання на березі  Сапалаївки планують висадити  20 кленів. Подібні толоки у Луцьку проводять щороку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024