У Луцьку танцювали автентичні танці, зібрані на волинському Поліссі

11 Травня 2018, 13:36
Фото ілюстративне 3060
Фото ілюстративне

У Луцьку навчали автентичних волинських танців, записаних під час етнографічних експедицій.

Майстерку для третьокурсників військового ліцею провели хореографи факультету культури і мистецтв СНУ імені Лесі Українки та мистецтвознавиця Леся Косаківська. Традиційний український танець до Луцька привезли з різних районів області. Захід відбувся у п’ятницю, 11 травня.

У приміщенні краєзнавчого музею танцювали маневицькі патиспан та краков’як. Це були танці, які мають елементи культури інших народів. Окрім них, танцювали учні і питомо український танець – плескач. Хлопці і дівчата стояли навпроти, і виконували нескладні хлопки руками. За командою, дівчата переходили по колу, міняючи партнерів.

Зустріч відбулася у рамках «Днів науки» на запрошення обласного краєзнавчого музею.

«Дуже вдячні були сьогодні учні. Вони швидко оволоділи технікою автентичного танцю. Перед кожним танцем студенти оголошували, від якого респондента в якому селі і коли було його записано. Це така наукова реконструкція. Ми їх вивчили, і сьогодні розучили їх з гостями», - розповідає Леся Косаківська, і додає:

«Український хореограф Василь Авраменко називав танець «духовною зброєю нації». Це пластичний код українства. Сьогодні ми дуже багато говоримо про те, як зберегти українську мову і відродити її, але ще досить мало говоримо про те, як відродити український танок. А це надзвичайно важливо, особливо зараз».

Читайте також:  Лучан кличуть на фестиваль хореографічного мистецтва.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром