Магонія падуболистна та переваги її вирощування на дачній ділянці

12 Березня 2024, 12:10
Магонія падуболистна РЕКЛАМА 279
Магонія падуболистна

Глянцеве і щільне листя, прикрашене мініатюрними зеленувато-лимонними квіточками: так свіжо і радісно виглядає навесні в саду Mahonia aquifolium, або падуболистна магонія. Втім, рослина відноситься до вічнозелених і лише змінює колір листя залежно від сезону.

До речі, свою назву магонія падуболистна набула завдяки схожості форми листя з листям падуби. Ця рослина, яка прийшла до нас з Північної Америки і відома там під назвою «орегонський виноград», стає все більш популярною у наших садівників. Якісний посадковий матеріал можна купити в магазині Флоріум.UA.

Види та сорти магонії

Усього налічується близько півсотні видів цього чагарника. Ось деякі з них:

  • Магонія повзуча рідко піднімається вище півметра від землі, але закриває собою великі площі;
  • Магонія Фремонті високий (до 3 метрів) чагарник з незвичайним зеленувато-сірим листям;
  • Магонія приквітникова з витонченим подовженим листям, часто використовується як оранжерейна рослина.

Сортів також налічуються десятки. Однак, при покупці слід уточнювати, чи ви хочете отримати плодовий або декоративний сорт. Їстівні та корисні ягоди дають лише плодові кущі.

Цілющі властивості ягід, коренів та кори здавна відомі. З різних частин рослини виготовляють лікарські засоби для лікування серцевої та дихальної систем, гастриту, жовчовивідних шляхів, лямбліозу, гепатиту, псоріазу та інших шкірних захворювань.

Правила посадки

Цей чагарник слід оберігати від прямих променів сонця. Переважними є безвітряні ділянки в півтіні.

Оптимальним вважається слабокислий ґрунт з додаванням піску та перегною, але в цілому рослина не вимоглива до ґрунту та легко адаптується до різних типів, включаючи важкі глинисті ґрунти. При цьому не любить застою води, що слід враховувати під час організації поливу.

Для успішної посадки достатньо дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. підготуйте посадкові ями розміром 50 на 50 см за пару місяців до посадки;
  2. відстань між рослинами при щільній посадці — 1 метр, при розрідженій — 2 метри;
  3. при посадці коренева шийка має бути на рівні землі.
  4. Після засипки утрамбуйте ґрунт і проведіть рясний полив.

Особливості розмноження

Розмноження доступне різними способами:

  • насіння: найбільш довгий і копіткий спосіб;
  • черенками: для отримання великої кількості саджанців;
  • відведеннями: прикопати молоді пагони можна навесні, і вже восени відсадити відведення;
  • розподілом: через потужну і глибоку кореневу систему краще відкопувати бічні молоді пагони;
  • за допомогою гілок, зрізаних пізно восени і поміщених у ємність з водою: при появі корінців здійснюється пересадка в горщик, а через рік – у відкритий ґрунт;
  • саджанцями.

Догляд та поєднання з іншими рослинами

Більшість видів магонії зростає до 1,5 метрів заввишки. Цей чагарник відмінно поєднується із самшитом, ялиною, ялівцем. Зважайте на те, що магонія змінює колір листя — від зелених навесні до коричневих, фіолетових та темно-червоних у холодний період.

Дизайнери люблять використовувати цей вид у вічнозелених композиціях, групових посадках та рокаріях. А ось влітку магонія чудово виглядає у парі з трояндою на штамбі. Їй також можна знайти місце на схилах.

Великою перевагою рослини є те, що в наших умовах магонія практично не хворіє і не цікава шкідникам. Тому достатньо придбати якісний посадковий матеріал та доглядати за рослиною.

Догляд полягає в обробці грунту, поливі та підживленні за потребою. Обрізка виконується також за потребою: восени для видалення старих і слабких пагонів, навесні перед цвітінням для формування крони та омолодження рослини.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024