У Луцьку відкрили виставку, присвячену пам’яті загиблих військових з полку «Азов»

08 Березня 2024, 19:11
Виставка «Полк «Азов» – янголи Маріуполя» у Луцьку 402
Виставка «Полк «Азов» – янголи Маріуполя» у Луцьку

У Волинському краєзнавчому музеї, за сприянням ГО «Серце назовні» у п’ятницю, 8 березня, відкрили  виставку «Полк «Азов» – янголи Маріуполя», присвячену  військовим легендарного полку, які не лише боронили від росіян Маріуполь, а й продовжують воювати з окупантами на інших гарячих напрямах. На виставці, яка працюватиме місяць, представили фото загиблих захисників, їхні особисті речі, шеврони, нагороди. Експонати збирали дружини та матері військових «Азову», співробітники музею. На відкритті побувала кореспондентка Район. Луцьк

Відкриття розпочалося з вшанування пам’яті загиблих оборонців хвилиною мовчання. За словами завідувача науково–експозиційного відділу новітньої історії музею Богдана Зека, Луцьк – 11 місто країни, в якому презентують пам’ятну експозицію. Експонати збирали мама загиблого Владислава ЛитвиненкаВіра Литвиненко, яка очолює громадську організація родин загиблих захисників України «Серце Назовні» та Вікторія Грицаєнко, чоловік якої  – Віталій загинув під час оборони Маріуполя.

Віра Литвиненко
Віра Литвиненко

Богдан Зек
Богдан Зек

Віра Литвиненко розповіла про історію «Азову», яка розпочалася у 2014 році. Тоді, у травні, під час захоплення Маріуполя росіянами та місцевими колаборантами, оборонцям вдалося відтиснути  окупантів до кордону з Росією та не дати росіянам бомбити місто. Згодом батальйон «Азов» перетворили на полк. Після повномасштабного вторгнення росіяни швидко взяли в облогу Маріуполь, керували обороною міста «азовці». У цей час вони відтягували  сили окупантів від інших міст країни. З першого дня оборони полк ніс втрати. У місто не доставляли їжу, воду, медикаменти. Але оборонці намагалися не лише в складних умовах стримувати росіян, а й допомагали місцевим жителя. У кінці березня завдяки ризиковій операції у полк «Азов» прибули 72 бійця, які доставили харчі та зброю. 

Оборонці змушені були відійти на «Азовсталь» 15 квітня 2022 року. Окупанти гатили по заводу противобункерними бомбами. Так, 8 травня одна з бомб влучила у бункер, де перебували військові. Бункер палав декілька днів, а ті, хто там був згоріли живцем. Вже 20 травня командування полку прийняло рішення припинити оборону Маріуполя. Під час російського теракту в таборі Оленівки, де окупанти утримували полонених, загинули 53 бійця, 130 отримали поранення. Поки поранених везли в окупований Донецьк, воїни гинули від втрати крові. Наразі у полоні росіян перебуває ще 900 захисників. Наймолодшому загиблому у Маріуполі «азовцю» у січні 2022 року виповнилося лише 18 років.

На виставці
На виставці

Лучани відвідали виставку
Лучани відвідали виставку

Експонати виставки
Експонати виставки

Світлини зруйнованого Маріуполя
Світлини зруйнованого Маріуполя

Окупанти не перемогли «Азов». Згодом на базі полку утворили Третю окрему штурмову бригаду та 12-ту бригаду спеціального призначення Національної гвардії України, які воюють на найгарячіших ділянках фронту.

«Проєкт виник для того, аби не забули тих, хто віддав життя за наш спокій.  Ми збирали інформацію довго, бо не всі родини вірять у загибель військових, дехто з рідних перебуває  на окупованих територіях. Крім того, росіяни бояться «Азов»  і мамам та дружинам не завжди безпечно розповідати про своїх.  Тут представлені  фото далеко не всіх загиблих у Маріуполі. Багато, хто не похований, бо росіяни не повертають тіла, аби знищити докази своїх злочинів», – розповіла вона. 

Наразі громадська організація «Серце назовні» , яка об’єднала родини воїнів  «Азову», працює вже рік.

Інна Шевчук
Інна Шевчук

На презентації виставки була Інна Шевчук – дружина загиблого старшого лейтенанта Нацгвардії Віталія Шевчука. Чоловік загинув 7 квітня у Маріуполі. Віталія Шевчука посмертно нагородили Орденом «За мужність» ІІ ступеня. Його дружина передала музею  нагороди та фото чоловіка на час проведення виставки. 

Неля Шестун
Неля Шестун

Загиблі захисники Маріуполя
Загиблі захисники Маріуполя

Неля Шестун до вторгнення жила у Маріуполі. У березні 2022 року  жінці вдалося виїхати з міста, але там назавжди залишився її син Ігор, який служив в «Азові». Перед вторгненням йому виповнилося 29 років, а загинув він 1 квітня 2022 року. Другий син Нелі більше пів року був у полоні, його звільнили внаслідок обміну наприкінці позаминулого року.  Маріупольчанка зараз  тимчасово виконує обов’язки голови громадської організації «Рада дружин і матерів захисників України «Жінки зі сталі», яка  об’єднує 4 тисячі людей.

Під час презентації виставки, дружини та мами військових «Азову», які перебувають в полоні більше 600 днів, звернулися до присутніх з проханням приєднатися до акцій на підтримку полонених. Акція відбудеться у  неділю, 10 березня, о 14:00, на Театральному майдані. Жінки розповіли, що вони планують 24 березня провести у Луцьку автопробіг на підтримку тих, хто перебуває у полоні.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром