У Луцьку директор видавництва «Фоліо» розповів, як рятували рукописи та про книгу, яка дивом вціліла після пожежі

05 Березня 2024, 19:33
Зустріч з письменниками в обласній бібліотеці для юнацтва 348
Зустріч з письменниками в обласній бібліотеці для юнацтва

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва у вівторок, 5 березня,  лучани зустрілися з генеральним директором харківського видавництва «Фоліо» Олександром Красовицьким, поетесою, публіцисткою, Надією Гуменюк, письменником та драматургом Володимиром Лисом. Олександр Красовицький розповів читачам  про роботу видавництва після  вторгнення росіян,  звільнення українського книжкового ринку від російських творів та перспективи книговидавництва. Володимир Лис та Надія Гуменюк презентували свої твори та анонсували книжкові новинки. На зустрічі побувала кореспондентка Район. Луцьк.

За словами Олександра Красовицького, видавництво «Фоліо»  не працювало після вторгнення лише два тижні. У перші дні війни видавництво  втратило власну друкарню, яка розташовувалася майже на кордоні з Росією. У травні 2022 року, після звільнення цієї території, недописані книги, рукописи  перевезли до іншої друкарні у Харкові. Але згодом туди влучили дві ракети.

На зустрічі з письменниками
На зустрічі з письменниками

Олександр Красовицький розповів про роботу видавництва
Олександр Красовицький розповів про роботу видавництва

 

«Частково ми втратили книги, але були і дивні історії. Штабель з надрукованими примірниками книги Анатолія Дімарова «І будуть люди», який стояв на третьому поверсі,  вцілів. Ці книги врятувало перекриття, яке після влучання ракети  впало на штабель. Після обстрілу почалася сильна злива, але більшість накладу вдалося врятувати. Наразі «Фоліо» видає в три рази більше назв книжок, ніж  було до повномасштабного вторгнення», – розповів він.

За словами директора видавництва, наразі російські книги все ще перебувають на українському ринку, при тому, що в червні 2022 року прийняли відповідний закон про їх заборону. Наразі продають книги з Російської Федерації, які залишилися у мережах, нові видання привозять  через Латвію, Фінляндію, Польщу.

На зустрічі у бібліотеці
На зустрічі у бібліотеці

Олександр Красовицький також презентував художній роман власного авторства «Сьогодні», який розповідає про двійників російського диктатора Путіна та систему управління Росії, побудованій на тоталітаризмі,  брехні та пропаганді.

Письменниця Надія Гуменюк розповіла, що у цьому році «Фоліо» перевидало чотири романи її авторства: «Янгол у сірому», «Вересові меди», «Танець білої тополі», «Корона на одну ніч». До речі, над ілюстраціями та обкладинкою книги працювала молода художниця з Луцька Ксенія Дацюк.

Письменниця Надія Гуменюк
Письменниця Надія Гуменюк

Крім того, прозаїкиня анонсувала вихід книги, написаної на основі щоденника  оунівця Михайла Чигрина.  Історія кохання Михайла та Лідії розгортається на тлі буремних подій, закоханих переслідують за погляди польська та радянська влада. Михайло Чигрин змушений був виїхати закордон, жив у Белграді, Загребі, Австрії, Австралії, де очолював ОУН (м) та організував «Пласт». До останнього дня життя він зберігав листи від Лідії.

Книги
Книги

Письменник Володимир Лис розповів про історію створення роману-триптиху «Вифлеєм». Крім того, він зупинився на романі «Максим Гонтар», в якому  головний герой – молодий історик намагається переосмислити трагічні та переможні події української історії. Він виступає проти міфологізації історії, зосередженні уваги на військових поразках українців у минулому.

Наприкінці зустрічі письменники відповіли на питання читачів та залишили автографи.

Читайте також:  Комітет Верховної Ради рекомендував парламенту підтримати законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024