Депутатів просять не спекулювати на пам’ятнику Бандері

24 Березня 2016, 10:59
1552 Джерело: volynpost.com

Братство ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура заявило про спекуляції представників окремих політичних сил щодо місця будівництва пам’ятника Степану Бандері.

Заяву підписав голова Братства ОУН-УПА Волинського краю ім. полковника Клима Савури Богдан  Вівчарик. Подаємо текст без скорочення.
 
Братство ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура категорично засуджує спроби маніпуляцій навколо місця спорудження пам’ятника Герою України Степану Бандері і вважає їх такими, які загрожують спланованим зривом будівництва монументу.

Зараз у місті штучно нагнітається думка з перенесення місця будівництва пам’ятника. На превеликий жаль, до цього причетні окремі місцеві діячі та політики, які маскуються під псевдопатріотичними гаслами, а насправді – використовують їх у своїх корисливих цілях. Цим самим дискредитується ідея гідного вшанування великого сина українського народу, який не побоявся кинути виклик наймогутнішим імперіям світу і віддати своє життя справі здобуття української незалежності.

Коли у 2008 році, за ініціативою Братства ОУН-УПА, ухвалювали  позитивне рішення про будівництво пам’ятника, ми сподівалися, що найважче – позаду, що в місті він обов’язково буде. Але виявилось, що влада лише на словах декларує свою турботу про національну свідомість, патріотичне виховання підростаючого покоління, формування історичної пам’яті народу. На ділі ж процес встановлення монумента Провіднику ОУН-УПА у Луцьку постійно гальмувався. Виділені кошти щорічно не освоювалися.  На цій почесній справі почали спекулювати різноманітні політичні пристосуванці та дилетанти, які затіяли брудні ігрища.

Роки швидко минають. Ветеранів ОУН-УПА стає все менше. Якщо рішення про перенесення таки буде ухвалене, це означає знищення самої ідеї будівництва пам’ятника. На це підуть роки, якщо в місцевої влади Луцька та області не вистачає бажання, патріотизму, відчуття національної гідності і відповідальності перед минулим та майбутнім, щоб довести справу належного вшанування сина української нації до логічного завершення, то можливо, ніхто з нас вже не побачить у цьому житі пам’ятник Степану Бандері у Луцьку.

Волинь – колиска УПА і для нас Степан Бандера – це символ української нації, яка у найважчі часи свого існування здатна воскреснути і кинути виклик ворогам. Здатна перемогти і збудувати могутню країну. Якби покоління виховувалися на принципах, які сповідував видатний провідник українського націоналізму, в нас була б зовсім інша держава. Тому закликаємо депутатів Луцької міської ради припинити непотрібні спекуляції і проявити історичну, патріотичну відповідальність перед нащадками та керуватись здоровим глуздом. Ми просимо не змінювати вже визначене місце для пам’ятника, бо саме воно є найбільш архітектурно прийнятним для такої славетної історичної постаті, як Степан Бандера. Сподіваємось на Ваше розуміння і підтримку. Слава Україні! Героям Слава!


Нагадаємо, лучани пропонують внести зміни до попередніх рішень міської ради і встановити пам’ятник Степану Бандері у сквері на розі перетину вулиць Винниченка та Степана Бандери. Проте ця петиція набрала 231 голос із 300 потрібних.

Також депутат міської ради Павло Данильчук вважає, що монумент провіднику ОУН Степанові Бандері варто звести на вулиці Лесі Українки, 24, де нині розташований комуністичний пам’ятник Степану Бойку.

Погруддя Степана Бойка у сквері на вулиці Лесі Українки таки планують демонтувати.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром