У Луцьку зʼявився новий кликун – Семен Ґуст

29 Лютого 2024, 10:37
Новий кликун 542
Новий кликун

У Луцьку на вулиці Яровиця встановили ще одну фігурку кликуна, якого нарекли Семеном Ґустом. 

Скульптуру встановив ресторан «Cafe de Vino», а її авторка – Ніка Музичко. Про це повідомили на фейсбук-сторінці управління туризму та промоції Луцькради. 

«У Стировій вежі Луцького замку є кімната з каміном. У ній любили відпочивати кликуни між своїми змінами. Адже так добре погрітися біля живого вогню довгими холодними вечорами. І особливо раділи ті з них, хто ходив у зміну з кликуном Семеном на прізвисько Ґуст («смак» з латини). Бо ж умів Ґуст смачно готувати: чи то куліш зварити, чи рибки зі Стиру насмажити, чи й м’ясце впольоване запекти. І такі інколи з тої вежі аромати розносились, що й сам луцький староста Богуш Корецький не соромився заглянути іноді до кликунів на вогник чи то пак на запах (бо поважав своїх охоронців і любив смачненьке).
Коли ж увійшов Семен Ґуст у літа поважні і залишив службу кликунську, влаштувався він кухарем у маєток до княгині Четвертинської, що розташований був у селі Яровиця біля Луцька. Одного разу, у 1564 році, під час банкету стався гучний злочин — був убитий князь Ярослав Сангушко. А його брат Роман, прибувши на виклик,  загубив там свій родовий перстень! Та не взяв злочинець до уваги Семена, який хоч кликуном і не був, та все ж досвід охоронця не забув.
Тож допоміг Семен Ґуст Роману Сангушку і вбивцю його брата виявити, і перстень цінний знайти. Отакі вони хвацькі хлопці, луцькі кликуни», – розповіли легенду про нього.

Кликуни у Луцьку – давній символ міста, а їхні фігурки, які розташовані у різних частинах міста, є його туристичною «родзинкою» та особливістю. 

Читайте такожП'ять історій про луцьких кликунів

 

 

ʼ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром