Ілларії Пархомей зі Струмівки, яка народилася у перший день великої війни, виповнилося два роки

24 Лютого 2024, 19:16
Ілларія та Олеся Пархомей 371
Ілларія та Олеся Пархомей

У перший день повномасштабної війни у Волинському обласному перинатальному центрі народилася Ілларія Пархомей

Нині малечі виповнилося два роки. Мама дівчинки Олеся Пархомей, яка мешкає в селі Струмівка Луцького району, поділилася спогадами про той день. З її слів, з самого ранку вже чекала на медсестру. Про це йдеться в сюжеті Суспільного. 

«Переживань не було, ніхто про війну навіть не думав... О шостій ранку мене мали перевести в родзал. Я прокинулася, чекала медсестру, глянула у вікно і побачила, як злітають наші літаки. Я подумала: так гарно, один за одним, напевно, якісь тренування», — сказала волинянка.

Усвідомлення війни, розповіла Олеся Пархомей, прийшло не одразу, адже донька народилася по обіді. З її слів, виписка була на наступний день, адже пологовий був перевантажений.

«Можливо, адреналін від народження дитини був, то все інше нас не обходило. Коли прийшла медсестра і почала брати у нас наші дані й дані особи, з якою можна було б зв’язатися, вже тоді зрозуміло було, що це не закінчиться не одним днем. Тривожно, був неспокій», — зазначила жінка.

24 лютого 2022 року народилося в обласному перинатальному центрі 17 дітей. Того дня, розповіла лікарка пологового відділення Наталія Нечипорук, ситуація в медзакладі була складна. З її слів, приходили вагітні на консультацію, адже жінки, котрі мали з дня на день народжувати, хвилювалися і хотіли отримати інформацію.

«Кожна вагітна, кожна жінка у нас теж була в паніці, тому ми не мали права на паніку, мусили з усіх сил підтримувати. Робочий процес був звичайний. Самі пологи для жінки — це стресовий фактор, а тут війна. У мене була жінка на пологах, плаче, каже: «А куди я далі маю йти з дитиною?» — говорить лікарка.

Генеральна директорка Волинського територіального медоб'єднання захисту материнства і дитинства Ірина Горавська розповіла, що в перший день і перші тижні повномасштабної війни практично колектив організовував безпечну допомогу в медзакладі.

«Ми облаштовували сховище, бурили скважину для того, щоб в нас була вода, навіть копали ями, щоб в нас були септики на випадок, якщо не буде працювати каналізація. Через два тижні трохи заспокоїлися і зрозуміли, що можемо в безпечних умовах надавати допомогу нашим пацієнтам», — сказала директорка.

За час повномасштабної війни в обласному перинатальному центрі, зазначила Ірина Горавська, народилося 5 827 дітей.

Мама дворічної Ілларії Олеся Пархомей додала, що народження донечки стало і радісною, і сумною подією одночасно, адже цей день завжди буде асоціюватися з початком повномасштабної війни.

«Звісно, тяжко, але в нас росте доця, вона нам приносить щастя, дає наснагу до життя, тому не здаємося», – каже жінка.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024