Біля Луцька запрацює центр для дітей, які пережили насилля

24 Лютого 2024, 15:00
Пресконференція з нагоди відкриття центру для дітей за моделлю Барнахус 475
Пресконференція з нагоди відкриття центру для дітей за моделлю Барнахус

У Волинській області запрацює центр для дітей, які постраждали від насильства чи стали його свідками. 

Про центр та його роботу розповіли на пресконференції у Волинській облдержадміністрації, яка відбулася у п'ятницю, 23 лютого. На прескеонференції побувала кореспондентка Район.Луцьк. 

Центр діятиме за моделлю «Барнахуса». Основна мета такої моделі – ізолювати дитину від зайвої травматизації. Постраждалі перебуватимуть у кімнаті з психологом, якому можуть розповісти про пережите насильство. Дитина не контактуватиме з прокурором, адвокатом, суддею чи своїм кривдником. Свідчення проти нападника не доведеться надавати двічі, адже розмова з фаховим, підготовленим  інтерв’юером записуватимуть. Таким чином дитина уникне повторних допитів правоохоронцями, бо ті зможуть переглянути запис розмови з психологом. Це вбереже неповнолітніх від травматичних спогадів, які можуть погіршити їхній психологічний стан. 

Пресконференція
Пресконференція

Також правоохоронці можуть спостерігати за розмовою у режимі реального часу у кімнаті для прослуховування. Створені відеоматеріали згодом можна використовувати в суді. 

«Дуже часто ми кажемо формулу: діти – це наше майбутнє. Цей вираз може залишатися в повітрі, на папері, а може реалізуватися у центрі. Ми даємо можливість дитині пережити цю шкоду, яку отримала через насильницький злочин, і далі жити без травми», – сказав голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук. 

Захід
Захід

Читайте також: З 2013-го народжуваність в Україні щороку знижується приблизно на 7%, – МОЗ

Модель «Барнахус» впроваджують за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ в Україні. У конференції взяла участь і керівниця проєктів захисту дітей ЮНІСЕФ Ван Чі Пхам. 

«Мета таких центрів – не лише юридично підтримувати дітей, а й соціально адаптувати  їх. Ми не плануємо зупинятися і хочемо вкласти усе своє серце для допомоги дітям», – звернулася до присутніх Ван Чі Пхам. 

Ван Чі Пхам
Ван Чі Пхам

Загальна площа центру – 300 квадратних метрів, для реконструкції будівлі виділили понад сім мільйонів гривень. Ці кошти надав благодійний фонд «Kronospan Foundation». Фінансово підтримала проєкт «Українська фундація громадського здоров’я». За майже 511 тисяч гривень закупили меблі, медичне, комп’ютерне обладнання, засоби аудіо- та відеозв’язку тощо. 

«Насправді проблема, якщо говорити про цифри, серйозна. Діти складають 20% населення Волинської області. Це більше ніж півтори тисячі дітей. Але минулого року, наприклад, по допомогу звернулося тільки 30 дітей. Напевне, вони й не знають, що можна попросити заступництва, або ж не хочуть говорити про це», – промовив директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов. 

Юлія Усенко, Олексій Баранов
Юлія Усенко, Олексій Баранов

Як зазначила керівниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко, дуже часто злочинцями стають ті діти, які раніше потерпали від насильства. 

«Ми розуміємо, що у кримінальному провадженні показання дитини є одними з ключових доказів. Дуже важливо, щоб дитина була якісно опитана. Практика Барнахус вже використовується в судах. Мої колеги-судді, які вже мали досвід з такими проєктами, підтримують цю ідею і кажуть, що процес став простішим і справедливішим до потерпілої дитини. До того ж вони не порушують права осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності», – додала суддя Верховного Суду Надія Стефанів.

Пресконференція
Пресконференція

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас наголосила на важливості існуванні таких центрів в умовах війни. На Волинь, як більш безпечний регіон, приїжджають діти з окупованих територій, які  втратили батьків, зазнали психологічних травм.

«Основний наш пріоритет – це повернення дітей до звільнених територій. Дітям, які пережили окупацію, у центрі можуть надати ті свідчення, які потім стануть основою вироків для ворога», – розповіла Юлія Спас.

Ірина Горавська
Ірина Горавська

Читайте також: У Луцьку 22 родини отримали допомогу від ЮНІСЕФ

Заключне слово взяла генеральна директорка «Волинського обласного перинатального центру» Ірина Горавська.

«У новому центрі працюватимуть спеціалісти з багаторічним досвідом, для майбутньої роботи з дітьми вони пройшли спеціальне навчання. У нашому центрі дитина зможе перебувати стільки, скільки їй буде потрібно. Вона може жити там з мамою, братом чи сестрою, чи педагогом», – розповіла про умови закладу Ірина Горавська.

Довідково: Центр за моделлю «Барнахус» є пілотним проєктом. Уперше такі центри виникли в 1998 році в Ісландії, а потім поширилися і в інших північних країнах. У перекладі з ісландської означає «будинок для дітей». Як правило, в Барнахусі є чотири кімнати, які призначені для кримінального розслідування, медичного огляду, захисту і роботи з психічним здоров'ям.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024