У Луцьку для зручності військових виготовляють підставки під окопні свічки

22 Лютого 2024, 12:49
У Луцьку виготовляють підставки під окопні свічки 518
У Луцьку виготовляють підставки під окопні свічки

За час повномасштабного вторнення працівники металообробного підприємства в Луцьку виготовили 500 підставок під окопні свічки для військовослужбовців. 

За допомогою таких підставок бійці можуть розігріти їжу чи воду, щоб приготувати чай або зігрітися. Про це Суспільному розповів волонтер, представник виробництва Юрій Бондарчук

Говорить: виріб є досить простим у виготовленні та необхідний для військових.

Торік, зазначив волонтер Юрій Бондарчук, на підприємстві виготовили понад 200 таких підставок під окопні свічки.

«Ми їх виготовляли в короткі терміни залежно від потреби і передавали. Термін виготовлення складав до тижня часу», – сказав представник підприємства.

Підставка є легкою та зручною в користуванні, каже Юрій Бондарчук, і її вага становить 150 грамів. З його слів, орієнтовна вартість на виготовлення однієї одиниці — 150-200 гривень: ці витрати підприємство покриває самостійно.

«Від початку не афішували нашої діяльності: виготовляли протитанкові їжаки, розтяжки проти проїзду колісного транспорту. До нас звернулися волонтери з ініціативою. Ми погодили дизайн, технічну частину, і почали виготовлення», – каже представник виробництва.

Зі слів Юрія Бондарчука, виробництвом підставок займаються п’ятеро спеціалістів: слюсар, оператор стрічкопильного верстата, зварювальники та пакувальник.

Для швидкого зварювання заготовок з трубою у готовий виріб, розповів зварювальник Орест Абрагамовський, використовують кондуктор, який виготовили на виробництві власноруч.

«Кондуктор складається з трьох фіксаторів, які тримають кронштейни. Вони служать для того, щоб кожна підставка для окопної свічки виходила однаковою і геометрично правильною. Три кронштейни завдовжки 20 сантиметрів, і трубка, нарізана на механічній пилці – все це виготовлене з листкового металу», — каже працівник.

Для створення підставок використовують трубу діаметром 51 міліметрів і довжиною шість метрів, сказав оператор стрічкопильного верстата Олег Литвинчук.

Зі слів майстра, з однієї труби шестиметрової виходить 250-270 сегментів.

«Для виготовлення окопних підставок ми використовуємо трубу 55 міліметрів, і ріжемо на отакі сегменти на стрічкопильному верстаті. Це займає приблизно година-дві часу», — сказав працівник підприємства.

Кожен зварений виріб шліфують, аби було неможливо поранитись на небезпечних ділянках підставки, зазначив волонтер Юрій Бондарчук.

Щомісяця на підприємстві є в залишках орієнтовно два-три кубічних метри гофрокартону, який передають луцьким волонтерам для виготовлення окопних свічок. 

«Ми, як і всі українці, хочемо долучитися, і хочемо допомогти нашим військовим задля швидкої перемоги й миру в нашій країні», – додав Юрій Бондарчук.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024