У Луцькій громаді штрафуватимуть продавців червонокнижних рослин

21 Лютого 2024, 13:05
Фото ілюстративне 502
Фото ілюстративне

З лютого по червень у Луцькій громаді буде посилено контроль за збереження рідкісних та червонокнижних рослин. 

На ринках міста будуть проводити рейди з метою попередження та притягнення до відповідальності порушників природоохоронного законодавства. Про це йдеться на сайті Луцькради. 

Заборонений продаж усіх диких червонокнижних квітів. Заборона стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає рослинний та тваринний світ від повного знищення, – навіть якщо продавці запевняють, що виростили свій крам у теплицях.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу в сумі від 510 до 1700 гривень та конфіскацію рослин (ст.88-1 КУпАП); ті ж дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це Державну екологічну інспекцію у Волинській області за телефоном (0332) 72-33-96.

Мешканців громади закликають бути свідомими, не зривати, не здійснювати торгівлю та не купувати ці рослини, що дозволить значно скоротити попит.

Практично всі весняні лісові квіти України є на межі зникнення. Щовесни заради наживи знищують мільйони первоцвітів. Найбільше страждають підсніжники, крокуси, сон-трава та черемша або цибуля ведмежа. Зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, знищується 42-60 насінин. 

Читайте також: В Україні збільшилась площа сертифікованих лісів: яка їх користь

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024