Луцьк, Ужгород, Херсон, Нітра: 20 підлітків з України та Словаччини створили спільний перформанс

14 Лютого 2024, 09:30
Перформанс ФОТО 550
Перформанс

«Погляд у майбутнє» — міжнародний проєкт театру «Гармидер» про інтеграцію підлітків із різних міст та пошук ресурсу для майбутнього під час війни, який реалізовується в Україні і Словаччині. Протягом двох місяців група підлітків в Україні паралельно з українськими та словацькими підлітками у Словаччині проходили серію театральних тренінгів та акторських практик. 

Нині завершився один з найважливіших етапів проєкту – поїздка до Словаччини та створення спільного перформансу української та словацької груп. Режисерками перформансу були Руслана Порицька з Луцька та Маріца Шишкова з Нітри. Журналістам Район.Культура розповіли про це у луцькому театрі.

Дві команди об’єдналися в Нітрі і протягом пʼяти днів разом з Маріцею Шишковою, Якубом Церуліком, Крістіною Шимк творили спільний перформанс. А також говорили на важливі теми, дивувалися талантам учнів школи мистецтв «ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre», пізнавали місто Нітра. 

У спільному перформансі обʼєдналися Нітра, Донецьк, Луцьк, Рубіжне, Братислава, Ужгород, Краматорськ, Новоукраїнка, Новий Мозир, Херсон, Маріуполь, Шалі, Ізюм… Це все рідні міста юних учасників.

«Разом з українськими дітьми з Луцька під керівництвом Руслани Порицької з театру ГаРмИдЕр ми працюємо над спільною постановкою в рамках проекту «ПОГЛЯД у МАЙБУТНЄ». Це потужна, надзвичайно збагачуюча людська зустріч. Процес пошуку відповідей на питання, на які, можливо, навіть не має відповідей, але пошук має сенс для всіх нас!» —  відгукнулася про процес творення режисерка Маріца Шишкова.

За враженнями глядачів очевидно, що перформанс вийшов чуттєвим та глибоким. Тепер попереду українська та словацька версії перформансів, які покажуть в Нітрі і Луцьку, а ще: премʼєра документального фільму. Режисерка Юлія Савчук та відеооператорка Анастасія Щира протягом усього проєкту документували, щоб поділитися цією історією зі світом.

Українську команду протягом декількох місяців готували до перформансу: Юлія Варченко, Соломія Войтович, Анна Долгая, Павло Порицький, Руслана Порицька, за участі психологині Анни Моклиці.

«Цю команду учасників віком 14-17 років ми сформували із студійців театральної майстерні «ДогориДриґом», студентів Волинського фахового коледжу культури і мистецтв та підлітків, які переїхали до Луцька та зацікавилися темою проєкту. Це — Луїза Газукіна, Катерина Голодняк, Анастасія Городенко, Єлизавета Данильченко, Максим Золотопуп, Анна Іванова, Анна Калюга, Роман Карнєєнко, Христина Томашевич, Софія Співачук.  Дякуємо за сприяння Тарасу Войтовичу, Марчук Лідії та Людмилі Висоцькій. Підлітки-учасники словацької команди — це словаки та українці, що проживають там: Роман Сумин, Мартін Кеттманн, Ема Беланова, Леа Кубанова, Софія Ісаак, Міло Іван Мазан, Тамар Лачна, Ілона Дачишун, Катерина Субботіна, Ілля Картавцев», — розповіла режисерка перформансу Руслана Порицька.

Менеджерка проєкту Соломія Бутейко підсумувала: «Ця поїздка і співпраця стали для нас усіх (і дорослих, і юних) досвідом неймовірної синергії. Дуже тішусь, що попри мовний бар'єр нам вдалося знайти спільну мову — мову розуміння, співпереживання, співтворення та взаємопідтримки. Надзвичайно цінно для мене, як менеджерки цього проекту, що нам вдалося не просто технічно виконати заплановане, а й відкрити та відкритися, розкрити та розкритися у цій колаборації».

Проєкт реалізовується за фінансової підтримки програмою «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується «Іншою Освітою спільно» з «zusa» за підтримки Європейського Союзу.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024