Екскурія станцією Вернадського: у Луцьку дослідник-полярник розповів студентам про життя на крижаному материку

07 Лютого 2024, 19:15
Фотовиставка «Кольори білого континенту» 675
Фотовиставка «Кольори білого континенту»

У Луцьку відбулася презентація фотовиставки «Кольори білого континенту». Її організували на підтримку «Бойових пінгвінів» – українських полярників, які служать у лавах ЗСУ. 

Виставку презентували  07 лютого, у холі головного корпусу Волинського національного університету імені Лесі Українки.  Там побувала  кореспондентка Район. Луцьк

Присутні побачили фотороботи кандидата біологічних наук Сергія Глотова, який двічі побував на українській антарктичній станції.  Сергій також був активним учасником Євромайдану, через що потрапив у розстрільні списки бойовиків. 

Основна його діяльність – наука та фотографія, ними він захопився ще з дитинства. Змалку він фотографував усе, що тільки бачив. В Антарктиді він не міг забути про своє хобі. 

Фотовиставка
Фотовиставка

На експозиції презентували лише частину авторського фотопроєкту «Кольори білого континенту». На світлинах Сергій Глотов зазнімкував фауну крижаного континенту: кілька видів пінгвінів, морських котиків, леопардів, слонів, і птахів. Є на його фотографіях льодовики та айсберги. 

Проректорка з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна розповіла, що вчора українська антарктична станція святкувала 28- й  день народження. Великобританія передала українцям станцію «Фарадей», яка наразі носить ім’я академіка Вернадського, ще у 1996 році. Відтоді Україна набула статусу антарктичної держави, такий титул мають ще 29 країн. 

Шлюбна поведінка пінгвіна
Шлюбна поведінка пінгвіна

Станція
Станція "Академік Вернадський"

Станція була передана безкоштовно, але українці віддали символічну плату – один фунт, який англійці замурували у стільницю в кімнаті відпочинку. Це єдина власність Великобританії на станції. 

Символічно, що дослідник Сергій Глотов також святкує народини 6 лютого, у далкекому 1996 році йому саме виповнилося 10 років. 

«Нам дуже приємно, що виставка представлена саме в стінах нашого університету.  Серед усіх наших дослідників дуже багато тих, які не лише проводять дослідження, а й зі зброєю руках захищають нашу країну», – сказав ректор ВНУ Анатолій Цьось

Анатолій Цьось
Анатолій Цьось

Читайте також:  У Луцькому районі перевіряють шкільні їдальні

Сергій розповів студентам, як можна потрапити до Антрактиди в ролі дослідника. 

«Щороку національний антарктичний центр оголошує конкурс на набір членів експедиції. Потрібно підготувати перелік необхідних документів та пройти медкомісію. Це перший етап відбору. Наукових посад дев’ять: три метеорологи, три фізики та три біологи. Потім кандидати проходять фахову співбесіду та розмову з психологом. Тоді вже визначають основний склад та дублерів. Це цілий рік життя в замкнутому просторі. Це потрібно врахувати перед подорожжю», – розповів Сергій Глотов.  

Відеоконференція зі Сергієм Глотовим
Відеоконференція зі Сергієм Глотовим

Фото Сергія Глотова
Фото Сергія Глотова

В режимі відеоконференції відвідувачі виставки побачили обсерваторію станції, кімнату для спостереження за космічними явищами, кімнати  метеорологів та електрика,  простір для дозвілля і навіть спортзал. На станції розміщена й операційна. 

«Минулого року у нашого ж лікаря було запалення зуба мудрості. Собі він допомогти не міг. Тому операцію робили ми з механіком: розрізали, зашивали десну. Все пройшло успішно», – пригадав біолог. 

Екскурсія станцією
Екскурсія станцією

У вільний час члени експедиції перебувають у кімнаті дозвілля, яку ще називають «Бар Фарадей». Там розміщена бібліотека, де команда грає в дартс та настільні ігри. Сергій розповів і про першу в Антарктиді арт-інсталяцію «Дім спогадів», яку побудували архітектори, волонтери та митці для того, щоб туристи та експедиційники знайомилися з українською культурою. 

Сергій Глотов розповів і про правила перебування на станції. Кожен учасник звітує про своє відбуття за межі станції у настінній таблиці. Також він обов’язково повинен мати при собі радіостанцію. Якщо людина не повертається до 19:00, черговий зв'язується з полярниками, і якщо ті не виходять на зв’язок – починається розшукова операція. 

Морський їжак
Морський їжак

Читайте такожВолинська бібліотека влаштувала акцію з дарування книг

Основне завдання дослідників на станції «Академік Вернадський» – моніторинг флори й фауни континенту, а також вивчення впливу глобальних екологічних змін на Антарктиду. 

«Ми відчуваємо зміни клімату навіть тут. Старі записи свідчать, що колись полярники на лижах йшли на материк. У нас за зиму протоки навіть не замерзли. Та й серед пінгвінів поширюються субантарктичні види. Зміни спостерігаються і на рельєфі – через колонії пінгвінів зникають мохи», – пояснив Сергій Глотов.  

Відвідувачі
Відвідувачі

Сергій також започаткував акцію «Листівка незламності». Це фотокартки тварин та пейзажів Антарктиди, підписані українськими полярниками. Гроші на їх купівлю спрямовують на допомогу ЗСУ. Наступна презентація фотовиставки відбудеться у Лос-Анджелесі, в головному офісі компанії Google. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024