У місті хочуть створити студії друку шрифтом Брайля

22 Березня 2016, 08:16
2571

Громадська організація «Генерація успішної дії» збирає гроші на створення «Brille Studio» – студії друку шрифтом Брайля.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Юлія Сачук розповіла, що за 10 років діяльності організація була ініціатором низки важливих проектів для людей з вадами зору. Показовим є те, що ідея створення організації виникла саме в Луцьку, і лише після проведення форуму у Києві зорганізувався всеукраїнський рух.

«Основна мета організації  – відстоювання тих прав,  які гарантує нам Конституція. Діяльність проводиться у різних напрямках – здобуття прав, лобіювання законодавчих змін, які гарантуватимуть ці права.  Це також інформаційно-просвітницька робота і забезпечення потреб незрячих людей – друк книг шрифтом Брайля, проведення школи орієнтування, видання карт та інших матеріалів для людей з вадами зору», – розповіла Юлія Сачук.

Віце-президент громадської організації говорить, що «Генерація успішної дії» має багато напрацювань не лише в організації друку шрифтом Брайля. Вони намагаються відстоювати права незрячих людей на законодавчому рівні.

Для цього «Генерація успішної дії» здійснює низку проектів – друк шрифтом Брайля на лікарських засобах, створення рельєфно-графічної схеми ліній Київського метрополітену та рельєфно-графічної адміністративної карти України.

«Ми намагаємося розповісти, що інвалідність – це не лише хвороба чи діагноз, це – бар’єр. І якщо ми прибираємо ці бар’єри, то інвалідність зникає і люди можуть брати активну участь у житті суспільства», – зауважила Юлія Сачук.

Голова Волинського осередку організації «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук розповів, що зараз держава мало дбає про реалізацію природних потреб людей з вадами зору. Він говорить, що незрячі люди мають право на те, аби у ресторанах їм давали меню, надруковане шрифтом Брайля, аби художню літературу вони могли не лише слухати, а читати самостійно.

«Я мрію про те, щоб все це не було як восьме чудо світу. Щоб ми пішли у міську раду, в поліклініку, у магазин, а там були вивіски шрифтом Брайля», – розповів Віталій Ткачук.

Тому аби мрії незрячих збулися, «Генерація успішної дії» організовує новий проект – «Brille Studio».

Щоб люди, які мають вади зору, могли стати повноцінними членами українського суспільства, отримати якісну освіту та мати змогу працевлаштуватися їм необхідний доступ до найголовнішого освітнього матеріалу – книг.

Саме у «Brille Studio» ініціатори проекту хочуть реалізувати простір рівних можливостей для незрячих людей. Вони планують створити інтелектуально-розвиткове інклюзивне середовище, Де за допомогою використання шрифту Брайля та інших сучасних технологій незрячим людям забезпечать втілення освітніх, інтелектуальних та професійних потреб.

Для реалізації проекту «Генерація успішної дії» стала ініціатором початку кампанії зі збору коштів для придбання принтерів, які друкують шрифтом Брайля. Він дасть змогу незрячій людині самостійно форматувати, друкувати та читати тексти. Такий принтер має систему озвучення операції, голосове меню та оснащений звуковими підказками.

Користуватися послугами «Brille Studio» зможуть люди з інвалідністю по зору різних вікових категорій. Проект зможе виконувати функції ресурсного центру, що дозволить сприяти інтелектуальному розвитку дітей, професійному зростанню молоді та швидкій адаптації людей, які втрачають зір. Окрім того, він допоможе у реалізації прав незрячих людей на доступ до інформації у різних сферах життєдіяльності.

Ініціатори проекту кажуть, що метою проекту є придбання двох принтерів для друку продукції шрифтом Брайля.

Один з них дозволить друкувати великі за обсягом матеріали – художню, пізнавальну,  довідкову літературу. Його хочуть розмістити у місті Києві, але працювати він буде для задоволення потреб всієї України. Його вартість – 16 000 доларів.

Другий принтер розмістять у Луцьку, він зможе друкувати продукцію меншого обсягу на території західної України. Його робота буде зорієнтована на задоволення щоденних потреб учнів, студентів,  молоді, фахівців та батьків, які виховують дітей з глибокими порушеннями зору. Придбати його можна за 4 тисячі доларів.

Віталій Ткачук розповідає, що така техніка зможе забезпечити літературою незрячих людей на 100%. Проте, для того, щоб проект став реальністю необхідна допомога спонсорів. Тому «Генерація успішної дії» звертається до усіх небайдужих організації та людей, які можуть допомогти у реалізації грандіозного задуму.

Реквізити рахунку в Ощадбанку: одержувач – ВГО «Генерація успішної дії», код ЄДРПОУ 34935692, рахунок: 26007300943056 у ГУ м. Києва та Київській обл. АТ «Ощадбанк», МФО 322669, код ЄДРПОУ банку 09322277.

Реквізити рахунку в ПАТ КБ «Приватбанк»: одержувач – ВО ВГО «Генерація  успішної дії», ЄДРПОУ 37004147, рахунок: 26001055402689 у філії Волинського Головного регіонального управління ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 303440.

Юлія Сачук та Віталій Ткачук
Юлія Сачук та Віталій Ткачук



рельєфно-графічна схема ліній Київського метрополітену
рельєфно-графічна схема ліній Київського метрополітену

Графічні схеми структури сніжинок
Графічні схеми структури сніжинок

рельєфний геррб України
рельєфний геррб України








Рельєфно-графічна адміністративна карта України
Рельєфно-графічна адміністративна карта України


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром