Центр: чому демонтували паркани біля могил

21 Березня 2016, 19:42
2152

У Волинській єпархії Української православної церкви Київського патріархату зазначили, що парканчики зняли, бо «вони були у стані руйнування».

Про це розповів голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Віталій Собко, пишуть «Хроніки Любарта».

«Вони перебували у такому стані, який можна назвати станом руйнування. Тому порадившись із керівництвом заповідника, владика Михаїл вирішив передати їм, щоб там їх проаналізували. Якщо вони становлять цінність, то краще буде, очевидно, паркани зберігати в музеї», - зазначив Собко.

В дирекції історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» цю інформацію підтвердили і показали, що демонтовані з соборного цвинтаря паркани, зберігаються на складі заповідника.

Ще влітку 2015 року з території давнього кладовища поруч із собором стали зникати парканчики, влаштовані навколо надмогильних пам’ятників. Це історичні огорожі ХІХ століття. Один із парканів огороджував родинне поховання 1886 року генерал-майора, командира 2 бригади Гренадерської дивізії Сергія Гадона та його дружини Софії. На дверцятах паркану було лите зображення уробороса – змії, що пожирає свій хвіст.

Також зник паркан із могили генерал-лейтенанта, героя російсько-турецької війни 1870-х років Всеволода Панютіна та його дружини Софії. Панютін командував 11 піхотною дивізією, яка базувалася в Луцьку, а також був головою православного Луцького братства. Саме за його ініціативою збудували в Луцьку Іверську каплицю.

Поки що на території залишився паркан з готичними мотивами навколо поховання генерал-лейтенанта Фофанова 1886 року, а також бетонний з ланцюгами навколо могили командира 33 драгунського Ізюмського полку Петра Стародубцева, який помер 1893 року.




 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром