Директор «Луцькводоканалу» спростував чутки про те, що підприємство купило труби задорого

31 Січня 2024, 17:56
Фото ілюстративне 688
Фото ілюстративне

Під час сесії Луцької міської ради директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк спростував інформацію, яка нещодавно викликала обговорення у громадськості. 

Зокрема, одне з видань повідомило, що КП «Луцькводоканал» закупило труби для ремонту аварійного колектора в Луцьку, який знаходиться в критичному стані і загрожує обвалом, за завищеними цінами. Віктор Гуменюк наголосив, що усвідомлює відповідальність щодо реалізації невідкладних проєктів з реконструкції чи модернізації основних технологічних об’єктів, від яких залежить безперебійне водопостачання та усунення ризиків для споживачів. Про це йдеться на сайті Луцькради. 

«Зважаючи на значні суми інвестицій, підприємство дотримується принципу відкритості та прозорості використання коштів, зрозумілості проєктів для суспільства. Ми детально інформуємо та комунікуємо із споживачами, громадянами, депутатами про наявні проблеми, виклики та ризики, вартісні показники, очікуваний результат та вигоди для кожного мешканця.
Тому наголошуємо: каналізаційний колектор по вулиці Карпенка-Карого діаметром 900 мм – єдина мережа, яка відводить стічні води з мікрорайонів міста, де мешкає більше 40 тисяч людей. Він був обстежений за допомогою телеінспекційного обладнання, результати опрацьовані технічною радою, замовлено виготовлення проєктно-кошторисної документації, проведено державну експертизу на стійкість, надійність, правильність розрахунку вартості. Отримано позитивний висновок, за результатами якого була затверджена проєктно-кошторисна документація та в межах якої було оголошено відкриті торги для визначення підрядника. Торги відбувалися на платформі «Прозоро», де всі матеріали та технічна документація стають доступними усім правоохоронним і контролюючим органам для аналізу та вивчення. Оскільки все відбувалося відповідно до букви закону, жодних звернень, оскаржень чи зауважень до підприємства на сьогодні немає», – наголосив він.

Він зауважив, що, дійсно, на Львівщині є Зимноводівська територіальна громада в складі пʼяти сіл. Громада, чи її єдине комунальне підприємство, не надає послуг централізованої каналізації. Очевидно, що там немає розгалуженої системи каналізації та очисних споруд, тим більше не може бути каналізаційних колекторів діаметром 900 міліметрів (такий діаметр розрахований на 60 тисяч мешканців).

«Тоді виникає логічне питання – які каналізаційні труби аналогічного діаметру порівняли у селі Зимна Вода та Луцьку так звані «експерти» з інформаційного видання?

В селі Зимна Вода провели тендер на «Ремонт вулиці». Навіть для пересічного громадянина є зрозумілим одне першочергове завдання в таких роботах – відвести дощові та талі води. Це здійснюється за допомогою дренажних труб різного діаметру.

Каналізаційні труби мають суттєві відмінності у виконанні, герметичності, міцності, стійкості до агресивного середовища, відповідно і у вартості, в порівнянні з дренажними», – додав він.

Віктор Гуменюк зазначив, що є щонайменше 10 видів та типів труби одного і того ж діаметру з дуже різними параметрами, також є виробники з різними технологіями виготовлення труб. Який саме тип труби використати для вирішення проблеми чи завдання в конкретних умовах, визначає проєктант, закладає в кошторис середньоринкову ціну, а експертиза перевіряє відповідність.

В програмному продукті «АВК», який в переважній більшості використовується проєктантами, кошторисниками закладені узагальнені назви матеріалів чи обладнання, а конкретна специфікація визначається безпосередньо в проєктній частині.

КП «Луцькводоканал» здійснює капітальний ремонт каналізаційного колектора шляхом санації. Колектор має велике динамічне навантаження, частина знаходиться під дорогою з інтенсивним та великогабаритним рухом, глибина залягання 6 метрів, знаходиться в зоні відведення дощових вод в річку Сапалаївку.

Віктор Гуменюк зазначив, що основна мета роботи підприємства – якісні, безперебійні послуги та доступні послуги. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024