У Жидичині реорганізовують школу: батьки проти

30 Січня 2024, 14:36
Батьки проти реорганізації 732
Батьки проти реорганізації

У ліцеї села Жидичин, що в Луцькій міській громаді, навчаються діти з шести навколишніх сіл. 

З 1 вересня 2024 року заклад реорганізують у гімназію. Це означає, що навчання для старших класів не передбачене. 29 січня батьки школярів прийшли до ліцею з вимогою залишити у навчальному закладі 10-11 класи. Як розповіла Суспільному мама школяра Лариса Антонюк, дітям пропонують продовжити навчання в Луцьку, через що можуть виникнути проблеми з довезенням. Каже: просять відтермінувати це рішення.

«Коли закінчиться війна, тоді вже робіть ті реформи. Якщо будуть їздити загальним транспортом, а в нас доїзд до Променя 25 гривень, пересісти – ще 14 гривень. Порахуйте, скільки буде туди й назад грошей», — говорить жінка.

Мама дев’ятикласника Оксана Федчик каже: хоче, аби її син продовжив навчання у цій школі. З її слів, якщо таки є необхідність закрити 10-11 класи, то Луцькрада зобов'язана забезпечити доїзд дітей до ліцеїв у місті.

«Постійні переживання, тривоги, та ми турбуємося про долю наших дітей. Наше село є в стані розвитку і воно не занепадає. Ми не розуміємо, чому влада зацікавлена забрати в нас загальноосвітню школу», — сказала багатодітна мама.

Мама другокласника Наталія Батицька зазначила: не всі діти після дев'ятого класу обирають спеціальність для подальшого навчання у коледжах, тому є потреба старші класи залишити.

«Оскільки моя дитина ще ходить в другий клас, то мені хотілося б, щоб вона навчалася тут і десятий, і одинадцятий класи. В нас село велике і сюди ходять не тільки Жидичин, а й Кульчин, Озерце доїжджають і Липляни», — додала жінка.

14-річний Ярослав Губарик до Жидичинського ліцею добирається шкільним автобусом із села Озерце. Зі слів дев'ятикласника, планує перевестися до ліцею в Луцьку

«В сім годин прокидаюся, автобус о восьмій годині. Не знаю ще, куди йти після дев'ятого класу. Нам краще тут вчитися, бо ще багато хто не знає куди йти вчитися далі. Мені звичніше тут ходити в школу», — сказав хлопець.

Школярка Анна Куліш із Жидичина розповіла: якщо старших класів із нового навчального року не буде, то доведеться вступати до коледжу. Куди саме, з її слів, не знає.

«Якщо буде в нашій школі 10-ті 11-ті класи, то планую йти, а якщо ні, то треба буде кудись поступати. У Луцьк в школу не дуже зручно буде їздити», — сказала дев'ятикласниця.

У Жидичинському ліцеї навчаються 483 учні: у трьох дев’ятих класах наразі здобувають освіту 64 дитини, розповів директор навчального закладу Богдан Мозолюк. З його слів, у двох класах має бути мінімум по 25 учнів, а розрахунки показували, що школа пів сотні учнів не набере і, відповідно, заперечень у батьків тоді не було.

«Все спирається в демографічну ситуацію і норму закону про освіту, яка говорить, що старша школа, тобто ліцейна освіта формується за умови набрання двох повноцінних класів з кількістю 50 учнів. 2022 року люди були повідомлені та вони могли прийти на слухання, висловити свою позицію» — каже директор ліцею.

Директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар зазначив, що тип школи в селі Жидичин змінюється згідно з реформою освіти. 

«Основна вимога та, що заклади освіти в межах міста, громади мають бути переформатовані чи то в ліцей, чи в гімназію, чи в школу. Адже саме від цієї норми залежить освітня субвенція, яка фінансується на відповідні заклади», — сказав посадовець.

Зі слів Віталія Бондаря, місто матиме можливість з нового навчального року довозити старшокласників із Жидичина до ліцеїв в Луцьку. 

«Тому тут не треба боятися, в нас є 12 шкільних автобусів, забезпечити саме довіз дітей з сіл поряд, з Жидичинського ліцею зможемо», — сказав посадовець.

Як додала мама дев’ятикласника Оксана Федчик, батьки зібрали понад 300 підписів під зверненням до Луцького міського голови, аби школу не робили дев’ятирічною.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024