У Луцьку вшанували пам’ять тих, хто віддав життя за Україну у бою під Крутами

29 Січня 2024, 15:07
У Луцьку вшанували пам'ять загиблих під Крутами 669
У Луцьку вшанували пам'ять загиблих під Крутами

У Луцьку відбулись траурні урочистості, присвячені вшануванню пам’яті полеглих у боях під Крутами захисників незалежності України. 

Вшанувати пам'ять  небайдужі лучани, волонтери, духовенство, посадовці зібралися біля Пам’ятного знаку Героям Крут. Там побувала і кореспондентка Район.Луцьк.

На початку заходу митрополит Луцький та Волинський Михаїл провів поминальну панахиду за загиблими героями. Він нагадав, що наразі ми повинні пам’ятати не лише про трагічні, а й про переможні, славні сторінки української історії, коли наш народ перемагав ворогів.

Лучани вшанували пам
Лучани вшанували пам

Пам
Пам

«Депресія і понурий стан, бажання, щоб все пройшло попри нас, спонукають нас не відважно відноситися до війни. Ми хочемо, щоб війна закінчилася і перекладаємо відповідальність на Збройні Сили України. Але всією громадою потрібно боронити незалежність України. Призовниками сьогодні повинні бути всі. Коли ми будемо не ховатися від мобілізації, від війни, тоді не буде у нас чергової трагедії. Поки дорослі думають, що робити, діти йдуть захищати нашу землю. Якщо ми любимо своїх дітей, нам потрібно змінити свою філософію», – зазначив він.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

До пам
До пам

Після панахиди присутні вшанували пам'ять загиблих під Крутами героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам’ятного знаку.

До присутніх звернувся депутат обласної ради та волонтер Іван Мирка.

«Сьогодні трагічна історія Крут ще не завершилася. Сьогодні кожен з нас мусить заглянути в цю історію і взяти звідти той урок сили та єдності, який дозволить нам звершити її та побороти наших ворогів», – розповів  він.

Іван Мирка
Іван Мирка

Саме за ініціативи та за кошти  його батька – Івана Мирки-старшого ще влітку 2006 року у Луцьку встановили  перший пам’ятник героям Крут в Україні. Пам’ятний знак відкрили у серпні, напередодні Дня незалежності України, його освятив священик Української греко-католицької церкви.  Вже  у 2007 році  перейменували кінцевий відрізок вулиці Дубнівської до вулиці Трункіна на вулицю Героїв Крут. Пам’ятний знак героям Крут внесений до книги пам’ятників Волині.

За словами Івана Мирки-молодшого, трагедія Крут пов’язана з історією його родини. Його прадід все життя згадував свого рідного брата Михайла, який навчався у гімназії в Рогатині. У січні 1918 року Михайло поїхав в Київ, щоб боронити країну від більшовиків. Михайло брав участь у бою під Крутами. З того часу про його  долю нічого невідомо.  

Нагадаємо, 29 – 30 січня 1918 року, на залізничній станції Крути у Чернігівській області 500 юнкерів, студентів та старшокласників, захищаючі підступи до Києва, вступили у бій із чотирьохтисячною армією більшовиків, яка наступала на українську столицю.   Загинули за різними даними, від 70 до 100 українських бійців. Втрати більшовиків, за одним із звітів, сягали до 300 осіб убитими. Найтрагічніша подія бою під Крутами – загибель студентської чоти, яка при відході заблукала і вийшла на станцію, яка на той час уже була зайнята більшовиками.  Червоноармійці наступного дня розстріляли усіх полонених розривними кулями.  Їх тіла пізніше урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Читайте такожПричина катастрофи Крут

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024