У Луцьку поки не будуть перейменовувати пʼять вулиць, названих на честь російських діячів

18 Січня 2024, 22:00
На засіданні комісії з питань впорядкування назв вулиць 1066
На засіданні комісії з питань впорядкування назв вулиць

У Луцьку поки залишаються нинішні назви вулиць Чернишевського, Арцеулова, Трункіна, Левітана та бульвар Дружби народів, попри те, що вони підлягають перейменуванню. 

Це обговорили на засіданні комісії з питань впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади, яке відбулося 18 січня у міській раді, де побувала кореспондентка Район.Луцьк. 

Перейменування вулиць Арцеулова на Севастопольської авіаційної бригади, Чернишевського на Симона Петлюри, Трункіна на Василя Івахіва, Левітана на Степана Ленкавського виносили на громадські обговорення, на яких, за словами членів комісії, нові назви не були підтримані жителями, або голоси «за» та «проти» розділилися порівну. В свою чергу, члени комісії не підтримали винесення питань про перейменування цих вулиць на розгляд чергової сесії міської ради, яка відбудеться наприкінці січня.

На громадських обговореннях про перейменування вулиці Чернишевського були присутні двоє мешканців будинку 114в цієї вулиці, які надали обґрунтування необхідності дерусифікації назви, вели протокол слухань. Слухання провів депутат міської ради Андрій  Маруняк.

Комісія також не підтримала винесення на розгляд сесії питання про перейменування бульвару Дружби народів на бульвар Незалежності.

На розгляд сесії міської ради винесли перейменування вулиць: Щусєва на Любомира Гузара,  Вороніхіна на княгині Ольги, Сєченова на митрополита Сікорського, Проєктної на гетьмана Пилипа Орлика, Даньшина на Володимира Івасюка, Маковського на  Анатолія Козяра, Павлова на Михайла Крата, Скрябіна на Ігоря Стравінського, Софії Ковалевської на  Олени Пчілки, Чайковського на князя Любарта, Єршова на Назарія Яремчука, Тургенєва на Солов'їну.

Голосування членів комісії
Голосування членів комісії

На обговорення громадськості винесли питання стосовно перейменування вулиці Мечникова на Бориса Ревенка та Брестської на Сергія Слабенка. До цього депутат Волинської обласної ради Андрій Козюра надсилав звернення стосовно перейменування вулиці 8-го Березня. Але, за словами Алли Доманської, вулицю 8-го Березня виключили з переліку назв, які підлягають перейменуванню.

«Вулицю 8-го Березня на одному з попередніх засідань ми виключили зі списку вулиць на перейменування. Це по–перше. По–друге, вважаю, що вулиця 8-го Березня має залишитися і ми повинні переглянути відношення суспільства до цього дня і його значення. В тому ж районі є вулиця Брестська, яку варто перейменувати, зважаючи на ворожість сусідньої держави в контексті війни. Тому варто перейменувати вулицю Брестську на Сергія Слабенка», – додала вона. 

Крім того, до 1 березня тривають громадські слухання стосовно перейменування вулиці Крилова. Наразі обговорюють три варіанти нової назви  – Пясецького, Вітовта, Миколи Мялковського. Молодший сержант Микола Мялковський з Луцька загинув на фронті у грудні минулого року.  Чоловік у перший день повномасштабної війни написав заяву на звільнення з роботи в Люблінській міській раді і приїхав додому захищати Україну. 

Читайте також«Єдиний, найкращий в світі син». Спогади про полеглого лучанина Миколу Мялковського

На засідання члени комісії також розглянули звернення жителя села Шепель стосовно перейменування вулиці Центральної  на вулицю Івана Гнатенка – військового, уродженця цього села, який загинув на війні з російськими окупантами. Це питання рішенням комісії винесли на громадське обговорення.

Нагадаємо, наприкінці січня спливає термін, до якого органи місцевого самоврядування повинні перейменувати вулиці у Луцькій громаді. Так, депутати можуть прийняти рішення стосовно перейменування вулиць до 27 січня. Якщо вони не встигнуть, то їхні повноваження з перейменування перейдуть до міського голови, який має ще три місяці, аби виконати вимоги закону.

Читайте також: У Луцьку перейменували п’ять зупинок громадського транспорту

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024