У Луцьку розкажуть про старовинні кримсько-татарські документи

18 Січня 2024, 16:21
Музей історії Луцького братства 320
Музей історії Луцького братства

У Музеї історії Луцького братства стартує новий лекторій «Перлини музейної колекції», покликаний розповісти про цінні документи та картографічні твори з колекції Волинського краєзнавчого музею. 

Хронологія підібраних для лекторію артефактів сягатиме XVI–XX століття. Перші дві лекції, присвячені Криму, відбудуться 21 січня о 14:00. Про це організатори повідомляють у фейсбуці. 

Документ кримсько-татарською мовою був надісланий на Волинь з Кримського Ханату татарським урядником з династії Ґіреїв. Засвідчений печаттю з іменем: «Масуд-Ґірей-султан-бін-Тохтамиш-Ґірей-султан». Дата документу поки що попередня – 1763 рік. Зміст листа в загальних рисах у 1934 році розтлумачив відомий караїмський вчений-просвітник Серайя Шапшал, співробітник Віленського університету. Листування з ним продемонструють під час лекції разом з унікальним актом XVIII століття. 

На лекції розкажуть, чому в султана таке довге ім’я, про що повідомляється в листі, як лист опинився в Дубно, а потім потрапив в колекцію Волинського музею. Відвідувачі дізнаються, як описана в документі регіональна проблема ледь не стала причиною міжнародного скандалу. 

Лекторка – Олена Бірюліна

Документальний фонд Агатангела Кримського, українського вченого зі світовим ім’ям, з роду кримчанина, волинянина з народження, – це фонд, який в обласному музеї формується останніх 50 років. Але особливо – в останні два роки. З яких раритетів він складається, хто поповнює цю безцінну скарбницю досі, можна дізнатись з вуст профільної науковиці Вікторії Білик

Вартість: 50 гривень з особи. Контактний телефон: +380 50 332 0779.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024