Як зимують тварини Луцького зоопарку

15 Січня 2024, 10:54
Доглядальник тварин копитного ряду Михаїл Пятак 684
Доглядальник тварин копитного ряду Михаїл Пятак

Майже дві тисячі тварин 146 видів мешкають просто неба й у закритих вольєрах у Луцькому зоопарку. 

Копитні стійко переносять морози, а для теплолюбних тварин підтримують комфортну температуру від +15°C до +25°C. Про це Суспільному розповіла директорка міського звіринця Людмила Денисенко.

Цілодобово підтримують температуру 15 градусів тепла у вольєрі капуцинів-плакс, яких у зоопарку є четверо. Зі слів доглядальниці відділу приматів Іванни Репецької, для них готують каші з овочами, зокрема гарбузову, запечені яблука й теплі компоти, які вони полюбляють.

Працівниця каже: щодня спостерігають за поведінкою капуцинів та інших приматів. Найбільш витривалі щодо температури – зелені мартишки.

«Вони все одно відчувають, що їх обмежили. Вони не можуть вийти на вулицю погуляти, тому ми намагаємось їх забезпечити іграшками, смаколиками, щоб вони не сумували, більше контактуємо з ними», — каже Іванна Репецька.

Всього у звіринці є 70 теплолюбних тварин, усі вони — примати. Тепло у вольєрах, каже доглядальниці відділу, підтримують за допомогою нагрівальних приладів чи теплої підлоги у вольєрах.

Доглядальник тварин копитного ряду Михаїл Пятак у зоопарку піклується про самицю бізона європейського. Чоловік каже: з настанням зими у тварини густішає хутро, морозні ночі вона проводить у хатинці.

«Щоби було тепліше, ми завозимо солому, ялинки. От грається з ними. Так що не замерзне», — зазначив працівник звіринця.

У Луцькому зоопарку взимку чарівна атмосфера, говорить відвідувач зоопарку Роман, який прийшов разом із родиною.

«Цікаво подивитися, як тварини ведуть себе в зимових умовах. Тут є екзотичні тварини, ті самі лами, альпаки, такого ми не бачимо в наших селах, тому цікаво прийти», — говорить лучанин.

Коли температура повітря опускається нижче 10 градусів, каже Людмила Денисенко, копитних тварин не випускають із утеплених будиночків, а від вітру та снігу облаштовують хвойні загорожі, підбивають відповідний раціон харчування.

«При низьких температурах основна частина раціону для копитних і жуйних тварин становить сіно або кормові віники, також овес, ячмінь, все те, що не замерзає», — говорить керівниця зоопарку.

Зимують у відкритих вольєрах олень, лось європейський, верблюди, віслюки, лами, вівці, кози, барани, лисиці, вовки та усі види птах, додала Людмила Денисенко. У теплих приміщеннях – лев та самки копитних, які в очікуванні потомства.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024