Львів вчиться у Луцька, як реформувати комуналку

19 Березня 2016, 10:45
2425

Житлово-комунальні підприємства не треба повністю ліквідовувати, вони повинні працювати на ринку в умовах конкуренції, вважає голова Ради ОСББ міста Луцька Роман Бондарук.

Про це Бондарук говорив на зустрічі із головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Львова, які приїхали до Луцька для того, аби перейняти досвід обласного центру Волині у справі реформи ЖКГ і розвитку ОСББ.

У зустрічі, яка відбулася у п’ятницю, 18 березня, участь взяли також луцький міський голова Микола Романюк, керівник Ради голів ОСББ міста Луцька Роман Бондарук, голова обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк та голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

1
Юлія Сабатюк, Микола Романюк, Роман Бондарук
Юлія Сабатюк, Микола Романюк, Роман Бондарук

«Житово-комунальне підприємство мусить бути повноцінною структурою, яка надає послуги та заробляє гроші. Буде на ринку хороша конкуренція – вони надаватимуть якісні послуги. А міська рада має бути просто регулятором і контролером якості послуг. При цьому «жек» не має бути структурою зі статусом «комунальне підприємство», а комерційною структурою, яка на рівних співіснує на ринку з іншими надавачами послуг. Це наша позиція – Ради голів ОСББ», – зауважив Роман Бонадрук.

Міський голова Микола Романюк підтримує ідею перетворення «жеків» на комерційні структури,втім зауважив, що наразі немає розуміння чіткої схеми, як це зробити.

«Як на мене ЖКП як мінімум залишаться сервісними компаніями. Але, якщо сказати коротко, то зараз чіткої немає карти щодо того, як здійснити перехід»,– зазначив мер міста.

Міський голова Микола Романюк зауважив, що ОСББ –  найбільш ефективна форма співіснування мешканців багатоповерхівки. Він вважає, що у Луцьку голови об’єднань та міська влада намагаються працювати єдиною командою. До прикладу, у місті діє програма відсоткових відшкодувань за кредитами, що були залучені для проведення енергоощадних заходів.

«Минулого року ми ставили лічильники у будинках. Якщо у будинку створене ОСББ, то міський бюджет спів фінансує ці роботи – у розмірі 70%  на 30%. Якщо немає  – то 60% на 40%. Тобто навіть таким чином ми стимулюємо створення ОСББ», – зауважив Микола Романюк.   

Щодо подальшої роботи «жеків» після реформування однозначної відповіді  голова міста не дав. Він стверджує,  що наразі ця тема хвилює усіх, тому досі ведуться дискусії щодо того, яким чином працюватимуть ЖКП.

Під час зустрічі з львівською делегацією у ЦНАП
Під час зустрічі з львівською делегацією у ЦНАП

Під час робочого візиту львівяни мали можливість познайомитися з роботою Центру надання адміністративних послуг у місті Луцьку. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром